Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hkaradag
Merhaba,
Forumda ilk mesajım ve üye olma amacım da çöpte bulduğum bir bitki. Bu kadar büyük ve güel bir bitki neden atılır anlamış değilim. Bildiğiniz bu halde çöp tankının yanına konmuştu. Ben de tereddüt etmeden alıp evime çıkardım.
Size fotoğrafını gönderiyorum. Elimde olan yucca lara pek benzemediği için teyid etmek istedim. Benim yuccalarımın yapraklarının kenarları dikenli, bunda öyle bir şey yok. Yaprakları dikensiz, biraz daha geniş ve esnek.
Sorularım:
1. Bitkinin tam cinsi nedir.
2. Bulduğumda biraz bakımsızdı. Fotoğraflarda görebilirsiniz. Yaprakları kırılmış, gövdesinde bir iki darbe var vs. İlk etapta kurtarmak için nasıl bakım yapmam gerekir?
3. Kesip çoğaltma yoluna gitsem kurtarma adına daha iyi olur mu? Yapacaksam nasıl bir yol izlemeliyim?
4. Toprağını değiştirmem gerekir mi?
İlginize şimdiden teşekkürler.
|
Merhaba,
bulduğunuz bitki gerçekten de son derece kötü bir duruma terkedilmiş, bakımsız kalmış. Bitkiyi kendi haline terk ederek de zaten son noktayı koymuşlar, sizden önceki sahipleri.
Benim size naçizane tavsiyem, ilk etapta kök boğazından sıkıca kavradıktan sonra bitkiyi saksısından çıkartmanız ve kök durumunu incelemeniz. Sağlıklı olup olmadığını, zararlı veya hastalık belirtileri, yani gözünüze anormal gelen bir şey olup olmadığına dair incelemeniz. Sağlıklı bir kök yapısı var ise, kökleri havalandırma amaçlı olarak bir miktar kök budaması ve temizliği yapabilir, bitkinin uzun dallarından bir kaçını deneme amaçlı olarak budayarak, ana gövdeden çıkış noktasının 10cm, 20 cm gibi üzerinden budarım ben olsam. Her dalı aynı boy budamak yerine bu şekilde tercih ederim. Her ihtimale karşı sağlıklı bir dalı olduğu gibi bırakırım.
Saksıya yeni toprak doldurarak, bitkiyi yerleştirdikten sonra, sulamasını da yapıp, aydınlık hatta yarı güneşli bir yerde konuşlandırarak izlemeye alırım. Eğer yapraklı bitkiler için özel sıvı besinlerden varsa, kullanılabilir diye düşünüyorum, sulama suyuna katarak.
Zannederim ki bir süre geçtikten sonra yapraklar budanan dalların kenarlarından patlamaya başlayacaktır.
Dilerseniz bunları uygulayabilirsiniz.
Kolay gelsin.