View Single Post
Eski 26-05-2012, 15:10   #125
eflone
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-05-2011
Herkese tekrar merhaba. En son yazdığımdan bu yana güzel şeyler olmuş başlıkta. Jezebel, tebrik ediyorum. Umarım güzel neticeler almaya devam edersiniz.

Böyle netice alan gelişmelerin yanında ben biraz daha hala tohum çimlendirme aşamasından bir şeyler aktaracağım. Öncelikle geçen zamanda 6 tohumdan yardımla çimlendirdiğim hariç kalan 5 tohumda bir gelişme olmamıştı. Zaten diğerlerinin yerini de kaybetmiştim. O yüzden dayanamayıp toprağa yakın olup, sık sık gözlemlediğim, tohum kapsülü hafif şişmiş ama çimlenmenin gerçekleşmediği bir tohuma sıcak su döküp bir gün beklettikten sonra böbrek şekilli tohumun büyük yan kenarını boydan boya falçatayla yarım kat kadar kestim. Ve 24 saat içinde çimlenme gerçekleşti. Kesinin yeri de doğru yapılmıştı, çünkü kotiledonlar tam o zayıflıktan ikiye ayrılıyor, arada hapsolup çürümüyorlardı. Bütün bunlar bir hafta kadar önce oldu.
Name:  agaclar115.jpg
Views: 1711
Size:  31.5 KB
Sizler için bu bir haftayı özetleyen bir fotoğraf oluşturdum.

Name:  agaclar113.jpg
Views: 1835
Size:  68.9 KB
İlk çıkardığım kudzu büyümeye köklenmeye devam ediyor. 16 saat aydınlık 8 saat karanlık bitki evinde gözlemlerim ışık almadığı zaman yaprakların yere dik olacak şekilde pozisyon aldıkları, ışık aldıklarında yere paralel hale geldikleri yönünde. Bunu destekleyecek bir bilgim yok ancak.

Name:  agaclar114.jpg
Views: 1848
Size:  65.1 KB
Son olarak bir tohum daha bulup kutudan aynı şekilde su + kapsül kesisi yaptım. Ama bu tohum diğer ikisinden bir farkla ayrılıyordu: normalde tohumlar küçük ve kapsülü desenli oluyor, su alıp şişince renkleri açılıp desenleri kayboluyor. Bu tohum hiç su alıp şişmemişti ve bir günlük suda beklemenin ardından da durumunda değişiklik olmamıştı. Tohumun geniş yan kenarından kesip ektikten sonraki 2.gün şişmeye başladı ve diğer gün çimlenmesi gerçekleşti.

Farkettiğiniz gibi daha çok tohum çimlendirme üzerine yazıyorum. Bunun bir sebebi hala o aşamada kalmış olmam ve aynı zamanda değerli ve az sayıda gelen tohumları en iyi şekilde çimlendirmenize yardımcı olmak istemem.

Daha uzun aralarla ve gelişmeler olması takdirde bildirmeye devam edeceğim. Tohum çimlendirmeye çalışan ve çimlendirdikleri fidelerine en iyi şekilde bakmaya çalışan herkese kolay gelsin.

eflone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön