Tüm doğaseverlere merhaba,
Bende kendimce, doğaya birşeyler vermek kazandırmak amacıyla sahip olduğum şartlar dahilinde bir çalışma içerisine girdim.
Bu konuyu ilk olarak sanırım ocak 2012 gibi okumuştum. Bu güzelim endemik soğanlı bitkimizin soyunun tükenmek üzere oluşu nedense bende bir acıma duygusu mu diyeyim bilemiyorum. Bir garip duygu içerisine soktu. Bu güzelim bitkiyi sahiplenmek ve onun soyunun tükenmemesi için birşeyler yapmak gibi bir düşünce içerisine girdim. Ama önce bu bitkinin ya tohumlarını veya soğanlarını elde etmem gerekiyordu ki, bu güzeller güzeli için birşeyler yapabileyim. Bu şekilde düşünürken, bu bitkilerin yaşadığı bölgelerde ki ağaçlar net üyelerine mesaj çekip bu bitkinin tohumunu veya soğanını istemeyi akıl ettim Ve mesajlarımı çekmeye başladım. Yaklaşık 10 kişiye mesaj çektim. Bunların içerisinden Vildan Sönmez Hanım efendi benim bu çalışmama olumlu yanıt vererek bana bu zambağın tohumlarından gönderdi. Kendisine buradan çok teşekkür ediyorum.
Vildan Hanım'ın gönderdiği tohumları aşağıda fotoğrafını paylaştığım yoğurt kaplarına 15 mart 2012 gibi ektim. Şu an o tohumlardan toprağın üstüne çıkmış olan sayı 135 civarıdır. Ancak çok tohum ektiğimden ve de hergün yeni yeni fideler çıktığından bu sayının min. 150 max. 250 ye ulaşabileceğini tahmin ediyorum.
Peki ben bunları nereye ne zaman ekmeyi düşünüyorum?
Allah izin verirse ya önümüzde ki ekim-kasım ayında veya mart 2013 te Düzce' mizin yakınından geçen Küçük Melen Havzasına (deltasına) Ekmeyi ve burada bu güzellerin çoğalmasını ve bu yöreyi yaz günlerinde mis gibi kokutarak şenlendirmesini amaçlıyorum. Fidelerimi ektiğim zaman, ektiğim bölgeyi de fotoğraflayıp buradan yayınlamayı ve yine Allah izin verirde çiçeğini görmek nasip olursa çiçeklenmiş döneminde de fotoğraflayıp burada sizlerle paylaşmayı arzu ediyorum.
|