Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gçakar
Benim saksıda 5 yaşında bir limonum ve yaklaşık 10 yaşında iki tane Pomela'm var. Üçü de aşısız ve keyifleri çok yerinde. Ama bu süre zarfında çiçek ve meyve görmedim. Turunç olarak meyve ve çiçek vermesi de biraz şans işi demek ki...
|
Güzin hanım kıskandım şimdi sizi.Benim hiç bu yaşa kadar evde büyüttüğüm ağaçlarım olmadı

Neredeyse 20-30 cm. boya ulaşınca mutlaka bi arkadaşım göz koyuyor, bende kıramıyorum, her yıl yeni fidanlar, yeni fideler.Belkide bu hoşuma gittiğindendir, tohumdan fideye ulaşmak zevkli oluyor.Ama arkadaşlarıma yıllar öncesi fidan verdiğim şimdi ağaç olanları görünce gurur duyuyorum.
Gelelim sizin evdeki yaramazlara.Kesinlikle o limon ve pomelaların sağ ve sol taraflarındaki boşluklara büyük saksılar alıp içlerine ikişer adet kılıç çiçeği dikiyorsunuz.Sağda solda kılıcı görünce korkudan kesin çiçeklenip meyveye geçerler.

Siz onlara canım cicim diye bakınca onlarda nazlanıp tembel tembel yatıyorlar anlaşılan.

Veya bu yazdıklarımı siz onlara yüksek sesle okuyun, onlar durumu anlar zaten.

Ben bulundukları yer ve saksılarının büyüklüğü ile ilgili problem olabilir diye düşünüyorum.O yaştaki ağaçların aslen bahçeye, toprağa kavuşması gerekir ama madem evde bakıyorsunuz, saksılarını büyük tutun, oda içerisinde ise pencere arkası bol güneşli alanda, balkonda ise direk güneşin yakmayacağı ve rüzgar almayacak alanda olması lazım.Eğer çiçeklenme yapıp, rüzgarda dökmüşse yapacağınız en mantıklı olan rüzgardan korumak, ama hiç çiçek yapmamışsa, toprak değişimi, gübre takviyesi, saksı büyütme öneririm.Şuan için bu dediklerimi saksı değişimi harici yapabilirsiniz. Arada bi toprağını alt üst ederek havalandırmanız bitkiye canlılık verir.Arada gübreleme ve takviye besinler gerekebilir.Toprak içeriği nasıl ? 5-10 yaşında olmalarının yanında boyları ve gelişimleri nasıl ? Evde onları rahatsız edici hava sirkulasyonu, klima altı, ani ısı değişimleri, bitkilere zarar verebilecek hayvan var mı ? Aksi halde sizin bitkilerin çiçek açıp meyve verme zamanı gelmiş.Mutlaka ters giden bişey vardır.Bence siz imkanınız varsa her bitkinin fotoğraflarını çekip, ekleyin, üzerine konuşalım.Daha sağlıklı olur.
Mehmet