View Single Post
Eski 22-05-2012, 20:31   #249
Cymbelina
Ağaç Dostu
 
Cymbelina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1,403
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sevgili Şebboy seven arkadaşlar., Şebboy konusunda, bildiklerim kadarıyla, birkaç bilgi paylaşmak istiyorum. ;

Şebboy un pek çok türü vardır ama en çok bilineni bahçe şebboyu (Cheiranthus cheri) ve Kesme çiçek (veya bordür çiçeği olarak kullanılan ) Mathiola incana.

Bu 2 şebboy birbirinden farklı. cheiranthus, çok yıllık, çevre koşullarına dayanıklı., Mathiola ise ( Bunun da ıslah edilmiş pek çok tür ve çeşidi var) dünyada en çok kullanılan şebboy. Islah yolu ile bazı gurupları % 95 katmerli çiçek açıyor. Bazıları % 40-50 Katmerli çiçek açıyor ancak bu bazıları katmerli ve yalınkat çiçekler fide döneminde ayrılabiliyor. Benim istanbulda dağıttığım tohumlar. bunlardandı. Bunlara 10 haftalık şebboy (ten weeks ) diyorlar, pek çok serisi içinde benimkiler Lucinda serisinden. Bunların Mor, pembe, lacivert, beyaz, kırmızı renkleri var. Biz bunlara renkli şebboy diyoruz. Genellikle Tohumları Ekim- Aralık arasında ekiliyor, fideler soğukta bazısı sararıyor, Sarı fideleri bırakıp Yeşil çıkan fideleri söküp atıyoruz. Sarılar katmerli. Ve Yaklaşık Nisan ortası - Mayıs ortası nda çiçekleniyorlar.

Diğer taraftan Katmerli, beyaz şebboylar çok sıcak yaz ayları hariç, yılın her ayında tohum ekilip, fide yapılabiliyor. Fide den çiçek açıncaya kadar 3-5 ay süre istiyor. Sonra sökülüp yenisi dikiliyor. Bunların ömürleri 3-5 ay kadar.

Tohum ekimi çok basit: Küçük gözlü viyollere torf doldurulup, gözlerin üzerine parmakla sıkıştırılır, gözlerin üzerine parmakla bastırılıp çukurlaştırılır, Tohum her göz için 1 adet ekilir ve üzerine kapak atılarak bastırılıp sulanır. 7-10 günde çimlenir, çökertene karşı yeni çıkan fideler ilaçlanır. 2-3 gerçek yaprak çıkarınca yerlerine dikilir.

diğer
Sayın Kgursan,
yaklaşık 1- 1,5 ay kadar önce tohumunu ektiğim şebboylarda sorun oldu. Fotoğraf ekleme şansım şu an için yok. Başta gayet iyiydi halleri ama şu an kurumaya başladılar. Çimlendikten bir süre sonra şaşırtma yaptım ama büyük saksıya değil, çok ufak oldukları için gene bir aradalar ufak bir saksıda ama çok sıkışık vaziyette değiller. Boyları kısa, pek uzamadılar.Torftalar. 2 tanesi sararma olmadan yeşilken büzüldü ve kurudu, diğerlerinin de yaprak uçlarında çok minik de olsa sararma başladı. Bu arada aldıgım paketin üstünde yarı gölgeli yerde durmalı yazdıgı için direkt güneş alan pencere önüne koymadım. Unutmadan, türü Cheiranthus cheri, pakette böyle yazıyor. Kusura bakmayın, fotograf olmadıgı için böyle izah etmeye çalıstım. Bir tavsiyeniz olur mu? Teşekkürler.

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön