View Single Post
Eski 22-05-2012, 14:03   #13
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Mehmedin yazdiklarina katilmamak elde degil.

Bir bonsai nasil olmali? diye basliyan konu, aslinda bonsai ile ugrasan ve bu ugrasi devam ettirmek isteyen herkesin ilgi alani icerisindedir. Bir sekilde bu ilgi alani icerisdeki daha cozulmemis ve soru isareti gibi duran nicinlere cevap bulmadir "Bir bonsai nasil olamali?" basligi.

Biliyorsunuz bonsaiyi diger sanatlardan ayiran bir ozelligi var, bonsai uzerindeki calismalar surekli ve sonsuzdur yani hic bitmez, bir heylel ve ya resim gibi onu bitirip tamam bitirdim diyemezsiniz, o yuzden saksidaki agacinizla(bonsai) surekli ilgilenmek durumundasiniz, bu da sizin ve agaciniz arasinda guclu bir dostluk bagi olusturuyor. Saksidaki agaciniz bonsai kurallari goz onune alinip sistemli bir calismadan sonra saksiya gecirilms ve ayni sistemli bir sekilde calismalara devam ediliyorsa, baktiginiz zaman agaciniz sizin onu selamladiginiz gibi o da sizi selamliyor ve bunu yureginizde duyuyorsaniz, saksidaki agaciniza bakanlarin da yuregi hizla atacagindan saksidaki agaciniz yerinde olan bir agac oldugunu dusunebilirsiniz.

Her saksidaki agac bonsai degildir, her ne kadar da kelime anlami tabaktaki bitki olsa da ondan oteye anlamlar yukludur bonsaiye.

Bonsaide bitki yetistirme bilgisi ve denneyimi gereklidir ama bonsai icin yeterli degildir. Bu bilgilerin yani sira, bonsai kurallari ve en onemlisi bir sanat yaraticiligi olmali ki estetik de one ciksin, bir kiside bunlar varsa zaten saksiya dikilecegi her agacta bir guzellik olacaktir.

Ulkeden ulkeye, hatta ayni ulkenin degisik bolgelerinde de bonsai degiskenlig gosterebilir, bunu hem saksilarda hem de agaclarda gormek mumkundur ve cesitlilik ne olursa olsun bonsainin ruhunu estetigini hep yansitiyor.

Bonsaide kisi agacini sekillendirirken aslinda farkinda olmadan kendini sekillendiriyor ve bir zaman sonra da agaci(ve ya agaclari) ile birlikte olumlu yonde kendisinin de degistigini fark ediyor. Uzak doguda bonsai nin gecmisi cok eski, batidaki gecmisi ise cok yeni. O yuzden bati insani bonsaiyi daha uzakdogu insani gibi algilayamiyor, onlar gibi algilamak icin mutlaka daha uzun bir zaman bonsai ile ic ice olmamiz gerekiyor. Ornegin onlar icin bonsai sadce saksidaki agac degildir. Agaci olusturan ucgenin en yuksek zirvesi cenneti, ortadaki nokta insani, en asagidaki nokta da yerkureyi, topragi simgeliyor oyle algiliyorlar.

Daha 3-4 yil oncesine kadar, agacimi fidanimi nasil korurum nasil bakarim yaklasimindaydi Turkiyedeki bonsai, simdi "saksidaki agac nasil olmali" noktasindasiniz, bence bu muthis bir gelismedir. Bunun yaninda az da olsa sergiler, toplantilar, atolye calismalari, yeni ama azimli arkadaslarin calismalari ile ortaya cikan bonsailer, insanin bonsai adina sevic duymasini sagliyor.

Hepinizin dilediginiz agaclari, bonsai saksilarinda olacagina ben inaniyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön