View Single Post
Eski 21-05-2012, 16:54   #10
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Sn bonsaisan,


Konuyu farklı bir yere çekmeye çalışıyor veya beni farklı ve yanlış şey ifade ettiğim ithamı ile karşı karşıya bırakıyorsunuz.
Benim karşı olduğum şey mame'ler, keishi'ler veya shito'lar değil ki!?
Ayrıca ben "gövdesi kalın olmalı" veya "ben kafayı gövde kalınlığına taktım" gibi bir ifadede veya imada da bulunmadım. Nereden böyle bir kanıya veya düşünceye kapıldığınızı anlamadım.
Bakın yukarıdaki 3 postumdan alıntılar yapıyorum:


Alıntı: Mesaj no. 3:

Gerçek bir ağacın gövde, dal, dalcık, yaprak boyutu oranlarına (tam olmasa da çok yakın) olmalı.


Alıntı: Mesaj no. 6:

"bonsaide kurallar ne olmalı" değil "bir bonsai nasıl görünmeli, ne his vermeli", "ne zaman bonsai saksısına almaya elverişli" vs. demek istedi. En azından ben böyle algıladım.

Hangi kurallara uyarsanız uyun, ister Japonya, ister Avrupa ister Amerika, hiçbirinde gövde ile aynı kalınlıkta veya daha kalın bir dalın kabul göreceğini, henüz odunumsu yapıya kavuşmamış bir fidanın bonsai saksısına konulup bonsai olarak adlandırılabileceğini, üçgen estetiğine/kuralına uymayan bir bonsainin bir yarışmada değerlendirmeye alınabilceğini, yani doğal ve gerçek bir ağaç hissi vermeyen bir bitkinin bonsai olarak adlandırılabileceğini sanmıyorum



Alıntı: Mesaj no. 8:

Eğer demek istediğiniz bu değilse, o zaman siz de oranlama, görünüm, verdiği his, gerçek bir ağaca benzeyip benzememesi vs. hakkında yorum yapıyorsunuz demektir ki o halde size göre bu oranlar, hisler, görüntü algısı vs. kişiden kişiye, bölgeden bölgeye değişiyor mu veya zaman içinde değişebilecek mi?
Yani Alinin fidan dediğine veya otsu gövde dediğine Veli ağaç veya odunsu gövde diyebilir mi?



Gördüğünüz gibi ben hiçbir zaman "Gövdesi kalın olmalı" diye bir ifade veya ima kullanmadım.
Ben oranlamadan bahsediyorum, siz ise sanki ben mame, keishi veya shito çalışmalarına karşıymışım gibi bir yöne çekiyorsunuz konuyu.


Benim de mame ve shohin adaylarım var ve bu bambaşka bir konu.

Ayrıca japonların ve çinlilerin genelde mini, Avrupalıların ise genelde orta ve büyük boy bonsailerle ilgilendiği genellemesini nasıl yaptınız, nerden bu bilgiye ulaştınız?
Benim gördüğüm en büyük bonsai örnekleri Japonya ve Çin'de.

Dileyen orta ve büyük boy çalışır dileyen mame, dileyen daha süper mini boy bonsai çalışır, benim tartıştığım konu bu değil ki.
Eğer ağacınızın gövdesi odunsu görünüme sahip ama ince ise, ağacın boyunu da ve dallarını da buna göre ince ve kısa tutar, yapraklarını da yeterince küçültür ve süper veya ultra mini dersiniz ve bunu da dilediğiniz kategoriye sokarsınız. Ama ağacın gövdesi ince ve odunsu değilse (fidan misali) o zaman boyunu uzun, dalları aynı keza uzun, yaprakları büyük büyük bir çalışmaya da boyut olarak kategorisi ne olursa olsun bonsai diyemezsiniz.

Benim argümanım bu lütfen farklı yere çekmeyiniz.

NOT: Ayrıca youtube'daki her videoyu güvenilir bir literatür veya referans olarak kabul edemeyiz, youtube'da reklam amaçlı bir çok yanlış ve hatalı yönlendirici video da mevcut.

Bu başlık altında haddimden fazla yer işgal ettiğime inanıyor ve sözü diğer arkadaşlara bırakıyorum.

Saygılarımla.


Düzenleyen Sakaki : 21-05-2012 saat 17:15 Neden: yazım hatası
Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön