Alıntı:
1970 ve 80 yıllarda bu yüzden Japon ya da ki Bonsai ustaları bir araya gelerek bir takım kural ve sunum şekilleri ile tarzları bir kurala bağlamışlar .
Bu kuralar ve referanslar üzerinde değerlendirme ve kesinlikler oluşturmaya çalışmışlardır.
Ve inanıyorum ki belkide yıllar sonra tüm dünya da ki bonsai konusunda yetkin ustalar bir araya yine gelerek farklı ve değişik kural ve sunumlar içeren yeni kural ve düşünceleri ortak noktada birleştirmeye çalışaçaklardır.
|
Yazınız genelinde o havayı hissetsem de özellkle yukarıdaki bu cümlelerinizden kurallar ve tarzlar hakkında konuştuğunuz izlenimine kapıldım.
Eğer demek istediğiniz bu değilse, o zaman siz de oranlama, görünüm, verdiği his, gerçek bir ağaca benzeyip benzememesi vs. hakkında yorum yapıyorsunuz demektir ki o halde size göre bu oranlar, hisler, görüntü algısı vs. kişiden kişiye, bölgeden bölgeye değişiyor mu veya zaman içinde değişebilecek mi?
Açıkcası ben bu yorumunuzu pek anlamadım.
Bir bonsai gerçek ağaca benziyordur veya benzemiyordur, bunun neresi değişkenlik gösterebilir veya görecelidir? Yani Alinin fidan dediğine veya otsu gövde dediğine Veli ağaç veya odunsu gövde diyebilir mi?
Diyelim ki ben üzerinde çok dalı bulunan bir fidanı aldım, telleyerek şekil verdim, dalları kurallara uygun budayarak görseli oluşturdum ve bonsai saksısına koydum. Şimdi bu kimine göre ağaç, kimine göre fidan veya kimi ülkede bonsai olarak yorumlanabilir mi? İşte burayı ben anlayamadım.
Saygılarımla