View Single Post
Eski 21-05-2012, 14:51   #2408
jineop
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
Saksı büyüklüğü :
Tura abim, öncelikle bu işin uzmanı değilim. Önsezilerim ve deneyimlerim sonucunda ben olsam ne yapardım diye düşündüğümde...
Öncelikle klasik bilgilerden vazgeçmezdim. Toprak harcım 1 kısım bahçe toprağı, 1 kısım torf ve 1 kısım yanmış koyun gübresi olurdu. Saksımın deinliğinin en az kabaca 2 karış, çapınında en az 1.5 karış olmasına özen gösterirdim. Clematis çok yumuşak toprak sevmiyor. Kök sistemi güçlü sert toprağı bile istediği gibi kullanıyor. Kompost materyali, fazla gübre, vs gibi organik maddeler çok fazla kullanıldığında toprakta gri kül rengi bir görüntüye yol açıyor. Ve bu kökleri çürütüyor. Yeni toprakta hiç bir katkıya gerek yok. Biraz kendi haline kalmalı.

Elimdeki saksıyı su dolu örneğin 5 litrelik kovaya oturtur. 5 kapak oksijenli su ve 1 tane permasol tablet atar. En az 30 dk beklerdim. Sonra kökü şöyle bir sirkeler gözle köklere bakardım. Yumuşamış, renk değiştirmiş kökleri uzaklaştırırdım. Önceki kök seviyesine uygun şekilde yeni toprak ve saksıya yerleştirirdim. Kuruyan eski ana dalı biraz kısaldırdım. Sonra iyice sulayıp kendi haline yarı gölgeye bırakırdım.
Üstünün malçlamasını aynen yapardım.
Yalnız sizin bitkiniz eğer yeni bu filizi verdiyse işler yeni yoluna giriyorsa bitkiyi biraz rahat bırakın. Sadece gereken sulamayı yapın ve ekstra birşey uygulamayın derim.

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön