Sn bonsaisan,
Ben bunun göreceli bir kavram olduğunu düşünmüyorum.
Bonsaide kurallar bölgeden bölgeye hafif farklılıklar gösterebilir (radikal değil) ve buna bir açıdan göreceli diyebilirsiniz ancak Tekin bey bu başlığı açarken ve "bonsai nasıl olmalı" derken sanırım "bonsaide kurallar ne olmalı" değil "bir bonsai nasıl görünmeli, ne his vermeli", "ne zaman bonsai saksısına almaya elverişli" vs. demek istedi. En azından ben böyle algıladım.
Hangi kurallara uyarsanız uyun, ister Japonya, ister Avrupa ister Amerika, hiçbirinde gövde ile aynı kalınlıkta veya daha kalın bir dalın kabul göreceğini, henüz odunumsu yapıya kavuşmamış bir fidanın bonsai saksısına konulup bonsai olarak adlandırılabileceğini, üçgen estetiğine/kuralına uymayan bir bonsainin bir yarışmada değerlendirmeye alınabilceğini, yani doğal ve gerçek bir ağaç hissi vermeyen bir bitkinin bonsai olarak adlandırılabileceğini sanmıyorum. Bir ritmi, melodisi, notası olmayan sese türü ne olursa olsun müzik diyemeyeceğimiz sadece ses veya gürültü olarak adlandıracağımız gibi.
Not: Kendine has çalışmaları olan Walter Pall'un bile böyle ağaçlara bonsai diyeceğini sanmam ya da bu tür bonsaileri olduğunu ben görmedim.
Düzenleyen Sakaki : 21-05-2012 saat 13:52
Neden: ek
|