View Single Post
Eski 20-05-2012, 18:28   #5669
Güler
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Köydeki bütün ağaçlar tırtıl istilâsında, Serdar Bey'in yazdığı doğruymuş, uçaklarla ilaçlama yapılmıyormuş artık. Herkes kendi olanakları ile baş etmeye çalışıyor.

Salkım söğüdü 2 kez ilaçladık, durumu iyi. İki gündür yağmur yağdığı için meyve ağaçlarına ilaç yapamadık. Elma-armut ve diğer meyveler daha ceviz kadar oldukları için yapılacak ilacın meyveye pek tesiri olacağını düşünmüyorum.
Ziraatten tavsiye edilen Demond. İlacı yaptıktan 3 gün sonra meyve yiyebilirsiniz dediler.
Daha armut-elma-kiraz yemeğe çok vakit var.
Ama erikler için durum böyle değil, tam da yeme zamanı.
Bu hafta sonu çocuklar gelecek, eriği de çok severler. O yüzden eriklere ilaç yapmayacağız.
Tırtılın eriğe bir zararı yok, dertleri yapraklarla. Ama benim çocuklar tırtılı görseler 5 m öteye kaçarlar değil ki erik toplayıp yesinler.
Ben de elle mücadeleye giriştim. ( deliliğimin hat safhasındayım)

Geçirdim elime doktor eldivenlerini başladım tek tek tırtılları toplamaya. Ağaçlarımın bodur olması da işimi çok kolaylaştırıyor.
Topladığım tırtılları önce avucumda biriktiriyor sonra da kapaklı bir kuyuya atıyorum.

Bu arada selenn'i de çok yad ettim. selenn yanımda olsaydı, o da beni uzaktan izlerdi. Toprakla uğraşırken bile bir solucan görse hemen çığlığı atar. Tırtılların avucumun içindeki kıpır kıpır hallerinden çok huylanırdı.

Tırtıllar kendilerini o kadar güzel kamufle ediyorlar ki şaşarsınız. Hele bazılarını tam yakalarken aynen örümcekler gibi bir salgı ile aşağıya doğru uzatıyorlar kendilerini, adeta boşlukta sallanıyor sanarsınız.

Bir iki günde epeyce tırtıl toplarım, çocuklar geldiğinde de eriklerde tırtıl görmezler de doya doya yerler inşallah. Belkide onlar için daha evvelden toplar, tabakla ikram ederim, ağaçtan da bir iki tane koparlarsa olur bu iş.

Tırtılları topladım, sizler için fotoğrafladım. Bu arada da kendi kendime adım " tırtıl avcısı" veya" keklik Güler!e" çıkacak diye (tırtılları en çok kelikler yermiş) başladım gülmeye.
Eeeee, ne yaparsınız, adım zaten deliye çıkmış nasılsa.

Salgı bırakıp da sallanan tırtıl, ve güzel eriklerim.

Name:  P5200596 (600 x 450).jpg
Views: 1744
Size:  46.5 KB

Name:  P5200599 (600 x 450).jpg
Views: 1343
Size:  48.5 KB

Name:  P5200600 (600 x 450).jpg
Views: 1523
Size:  55.9 KB

Name:  P5200588 (600 x 450).jpg
Views: 1314
Size:  60.7 KB