Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayseldeniz
Sayın Halil Önen eşim bahçenin köşesine yaprak ve sebze,meyve atıklarını toprakla karıştırdı.Küçük bir yığın halinde duruyor.Ara sıra onları alt üst ediyor.Fakat üstü tamamen toprakla kapalı değil.Karışık duruyor.Bu şekilde iyi bir gübre elde edilir mi?Karıştırdıktan sonra hep üstünü toprakla ya da bir naylonla kapatmalı mı?Naylonla kapatırsam kurtlanır diye kapatmamıştı.Nasıl yapmalıyız .Bilgi verirseniz sevinirim.Teşekkürler.
|
Bahçeni bir köşesinde yaş veya kuru otlar, yapraklar ve meyve atıklarının üzerine bir az toprak atmak ve sıkıştırmak yeterli. Aynı malzemeler tekrar edilerek 1 m. kadar yükseklikte bir yığın elde edilebilir.
Üzerine naylon ile kapamak gerekmez. En üstüne bir kalın karton ya da kalın bir bezle örtülebilir.
Yığını karıştırmak zahmetli bir iş, karıştırılmasa da olur. Ben hiç karıştırmıyorum. Üzerinden bir kış geçiyor ve her şey çürüyor.
Böylece güzel bir kompost elde etmiş oluyorum ve bunu toprağın üzerine ağaç diplerine yayıyorum.Çapalama yapıldığında toprağa karışıyor...
Komposta gübre özelliği vermek için içine kilino, leonardit, yanmış ahır gübresi veya içine _ 1 m3 yığın için_ 1 kg._ şeker gübresi serpilip bir az sulandırıp, erimesi sağlanarak; üzerini naylon ile kapatılabilir. Tabii kompost oluşumundan sonra...
Tabi en kolay kompost yapmak doğayı taklit ekmektir. Otları, yaprakları yığ üzerine _ tamamen kapaması gerekmiyor_ toprak at, bekle çürüsün...
Bu özellikle solucanların çoğalmasını ve besinini oluşturuyor... Ve topraktaki mikroorganizmalar faaliyetini arttırıyor, zenginleştiriyor...