View Single Post
Eski 14-05-2012, 13:46   #573
canannuman
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-12-2008
fidanlar, çiçek tohumu, sarmaşık tohumu, bonsai, kaktüs tohumu, sebze tohumu, domates, biber, meyve fidesi, şifalı bitkiler, etobur bitki, lale soğanı, nergis soğanı, saksı, plastik saksı
Ben bu siteden değişik gündüz sefaları edindim.
Okuduklarımdan anladığım kadarı ile
1- Sabah sefaları var(Sadece sabah açılıyor öğlen gibi çiçeği gidiyor)
2- Gündüz sefaları var (sabah açıyor akşam güneş batana kadar devam ediyor.)
3- Mehtap sefaları var (sadece gece açıyor)
Ben okuduklarımdan öyle anladım. Yani gündüz sefası diye belirtilenler daha açık gün boyu çiçekli gibi.
Birde şimdiye kadar ektiğim sefaların tecrübesinden şunu çıkardım. İster şubatta ekin, ister martta ekin, ister mayısta ekin. Belli bir zaman gelmeden gelişmeleri hızlanmıyor.
Yani kimisini tohumunu üzerinde bıraktım istediği zaman düştü. Kiminide kendim değişik aylarda toprağa ektim. Sonuçta kayda değer bir fark yok hepsi örneğin o yılki hava ısısına bağlı olarak istedikleri zaman aşırı hızla birden büyüyorlar. Yani bekliyor bekliyor birden kendisi istediği zaman hepsi büyüyor. İster 1 ay önce ekin eğer canları Mayıs ayında boylanmak uzamak istiyorsa 1 ay öncekide 1 ay sonrakide ortalama aynı uzuyor.
Yer değiştirmeyi sevmiyor. Çıkacak yerde direkt ekmek daha iyi sanki. Ucunu kırarsanız, yer değiştirirseniz gelişmeyi kesiyor sanki. Değişik renkler veya türler biraz daha farklı zamanda gelişebiliyor çiçeklenmeler farklı olabiliyor ama ortalama anladığım okuduğum ve yetiştirdiğim kadarı ile karışık renk görülüyor.
Birde kendi aralarında melezlenmesinin kolay olduğunu, gece açan mehtap sefaları için ise gece tozlayıcısı olmadan tohum almak zor olduğunu filan belirtmişler.
Yaprakları farklı olanlar var.
Çok arsız çok yüzsüz. Dikkatimi çekti. Tohumlar kar yağdı, kış geçti. nasıl korunuyorsa kuru sapın üzerinde boncuk içinde kendini muhafaza etmiş elimle açıp geçen gün sap üzerinde kalanlarıda toprağa ekeledim.
Şimdilik bildiklerim hatırladıklarım izlenimlerim bu kadar. İnşallah bu yaz açanların fotolarını paylaşırım. Mehtap sefası edinemedim inşallah bu ay onu edinmek istiyorum sıraya soktum mehtap sefasını. Hiç gece açan sefa yetiştiren oldumu acaba? (akşam sefası değil o başka biliyorum)

canannuman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön