Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet
Bütün arkadaşlardan fikrini açıklamasını istiyorum.
Hepimiz çok iyi yazamıyoruz, başta ben. Sık sık hatalrar yapıyorum.
Bazılarımız bilerek hatalı yazıyor. Aradaki fark ortada.
Dilin kurallarına uymayı zorlayıcı bulan, ya burası dil sitesi mi diyenler var mı?
Yoksa ağaçlar kadar, dile de sahip çıkmayı zaten olması gereken bir durum olarak mı görüyorsunuz.
|
İnterneti çok kullanan bir insanım. Çeşitli sitelerde üyeliklerim oldu. Genel bir önyargı var insanlarımızda. "Ben Türkçe'yi istediğim zaman çok iyi kullanabilir, yazar ve konuşabilirim ama burada özen göstermeye zorlamanın bir anlamı yok." Bu ve benzeri cümlelerle çok sık karşılaştım.
Ama farkında olmadığımız bir konu var. Türkçe bizim anadilimiz. Türkçe'yi kurallarına uyarak yazmak bize bu kadar zor gelmemeli. Bu site Türkçe'ye yazarken dikkat etmeyi kural olarak belirlemiş. Demek ki istediği zaman Türkçe yazım kurallarına uyarak rahatlıkla yazı yazabileceğini düşünen kişiler zorlanmadan bu kurala uyum sağlayabilirler. Bu kurallara uymayı zor bulan, yazarken zorlandığını düşünen insanlar ise zaten kendilerini sorgulamalı ve anadilimiz olan Türkçe'yi öğrenmeye gayret etmelidir.
Tabi ki ufak hatalar yapılabilir. Bu hatalar iyi niyetli insanların uyarılarıyla düzeltilir ve bir süre sonra yapılmamaya başlanır. Örneğin "-de" bağlacının ayrı yazılması. Ama bir kişi inatla, birçok kez uyarılmasına rağmen aynı hatayı sürdürüyor ise tepki alması çok normaldir.