View Single Post
Eski 11-05-2012, 16:44   #378
fzthalil
Ağaç Dostu
 
fzthalil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-12-2011
Şehir: Samsun
Mesajlar: 303
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi B.Unver Mesajı Göster
Fotoğraf yanıltmıyorsa evet.Yapraklar ve bulb lardaki beyazlık kullandığınız suyun kireç oranının fazla ve sert olduğunu gözlemini edindirdi bana.

Nur Korkmaz Hn ve Garo bey bana Erikli suyu tavsiye etmişti.Yoksa ozmozumu yeniden kuracaktım eve.Aslında şimdi daha hassas türler elimde olduğu için yine de elimin altında bir ozmoz olsun istiyorum.

Onun için kaç saksı bitkiniz var bilmiyorum ama 5 Lt bir erikli alıp bunu kovaya koyup içine de bir akvaryum hava motoru aracılığı ile ya da akvaryum su flitresi (hava alanlar vardır ondan) ile dondürmeniz, sulama da bir kova suyu uzun süre kullanmanız demek daldırma usulü.Tavsiyem sert, tuz oranı fazla sulardan uzak durmanız.

Vejetativ dönemde kullandığım 5+5+5, çiçeklenmede kullandığım 3+6+9.Bu gübreleri Ziya Soner beyden almıştım.

Ancak piyasada 4+6+6 --- 3+5+6 var.

Şimdi gelelim gübre seçiminde dikkat etmeniz gereken küçük nüanslara;

Örneğin aşağıda değerlerini verdiğiniz gübre oranları ve içeriği:

1- 16-4-3 oranında NPK var.Bunu kullandığınızda vegetativ gelişme çok aşırı olabilir.İşte çift yaprak gibi.Uzun vadede kesinlikle çiçek göremezsiniz.

2-İçinde Üre azotu olan gübreler ucuzdur ancak kökler bu tip azotu çok çabuk emdikleri için orkide kökleri uzun dönemde yanar.Artı klor var gübrede orkide için intihar olur(Uzun vade kullanım)Bir iki kullanımda reaksiyon vermeyebilir)

3-Sert su kullanıyorsunuz(musluk suyunuzun değerlerini bilmiyorum ama Türkiye nin büyük bir geneli kireçli sert sulardan oluşur).Yani en az 200 TDS değerli bir su olduğunu varsayarsak devamlı tuz köklerde birikiyor.Artı gübre ki yarım doz ya da çeyrek doz kullansanız dahi bu su ile bu değer 350-400-500 TDS çıkar.Ortalamada köklerde biriken tuz oranı min 200 TDS civarı(çünkü en az nemli kalacak saksı içi harç).Bu uzun vadede kökleri çok zorlar.
Anladım Bora Bey, teşekkür ederim. şunu anlamadım; 5lt olan suyu kovaya koyduktan sonra kaç defa kullanabilirim? bende 10-15 arası saksı var. hani bir kere hepsini suladıktan sonra aynı suyu tekrar bir sonraki sefer için kullanabilir miyim? motor sulamayı yaparken içinde mi tutacağım? yine çok soru oldu di mi o gübreyi kullanmayacam dediğiniz gibi içinde üre azotu var ve N oranı cidden çok fazlaymış... dediğiniz gübreleri de en yakın zamanda Ziya Bey'den isteyecem inşallah.. bir de çiçeklenme dönemini şu şekilde mi anlamalıyım; çiçek tomurcuk ya da zarflarını çıkarmaya başladığı ilk zaman, yoksa ondan önce de belli bir dönem var mı? vejetasyon dönemi de çiçekleri döktüğü andan itibaren başlıyor herhalde..

fzthalil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön