Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil
çok çok teşekkür ederim Bora Bey. dediklerinizi harfiyen uygulayacağım.. sanırım yeni sürgün oluşumu yok gibi. şayet varsa NPK olarak nasıl bir gübre kullanmamı önerirsiniz? soruları biriktirip sormak sizin değerli zamanınızı daha çok çalmamak için  kireç oranını bilmiyorum Bora Bey. ama suları 2 gün bekletip veriyorum ve ben de haftada bir gün daldırma yapıyordum ki daha da azaltacam inşallah.. kireci yapraklardan mı anladınız?
|
Fotoğraf yanıltmıyorsa evet.Yapraklar ve bulb lardaki beyazlık kullandığınız suyun kireç oranının fazla ve sert olduğunu gözlemini edindirdi bana.
Nur Korkmaz Hn ve Garo bey bana Erikli suyu tavsiye etmişti.Yoksa ozmozumu yeniden kuracaktım eve.Aslında şimdi daha hassas türler elimde olduğu için yine de elimin altında bir ozmoz olsun istiyorum.
Onun için kaç saksı bitkiniz var bilmiyorum ama 5 Lt bir erikli alıp bunu kovaya koyup içine de bir akvaryum hava motoru aracılığı ile ya da akvaryum su flitresi (hava alanlar vardır ondan) ile dondürmeniz, sulama da bir kova suyu uzun süre kullanmanız demek daldırma usulü.Tavsiyem sert, tuz oranı fazla sulardan uzak durmanız.
Vejetativ dönemde kullandığım 5+5+5, çiçeklenmede kullandığım 3+6+9.Bu gübreleri Ziya Soner beyden almıştım.
Ancak piyasada 4+6+6 --- 3+5+6 var.
Şimdi gelelim gübre seçiminde dikkat etmeniz gereken küçük nüanslara;
Örneğin aşağıda değerlerini verdiğiniz gübre oranları ve içeriği:
1- 16-4-3 oranında NPK var.Bunu kullandığınızda vegetativ gelişme çok aşırı olabilir.İşte çift yaprak gibi.Uzun vadede kesinlikle çiçek göremezsiniz.
2-İçinde Üre azotu olan gübreler ucuzdur ancak kökler bu tip azotu çok çabuk emdikleri için orkide kökleri uzun dönemde yanar.Artı klor var gübrede orkide için intihar olur

(Uzun vade kullanım)Bir iki kullanımda reaksiyon vermeyebilir)
3-Sert su kullanıyorsunuz(musluk suyunuzun değerlerini bilmiyorum ama Türkiye nin büyük bir geneli kireçli sert sulardan oluşur).Yani en az 200 TDS değerli bir su olduğunu varsayarsak devamlı tuz köklerde birikiyor.Artı gübre ki yarım doz ya da çeyrek doz kullansanız dahi bu su ile bu değer 350-400-500 TDS çıkar.Ortalamada köklerde biriken tuz oranı min 200 TDS civarı(çünkü en az nemli kalacak saksı içi harç).Bu uzun vadede kökleri çok zorlar.