Bu bitkiden ben de almayı düşündüm ancak birçok türünün meyve vermesi biraz sıkıntılı bir durum arkadaşlar. Buradaki yazıları da okudum ve birçok arkadaş meyve alamamış.
Yabancı sitelerde oldukça fazla bilgi var bu meyve ile ilgili. Bazı türlerin meyve verebilmesi için çapraz tozlaşma yapmak gerekiyor. Bu bitkilerin çiçekleri geceleri açık, gündüzleri kapalı olduğu için yarasalar tarafından tozlaşma gerçekleşiyormuş. Bu durumunda oldukça zor olduğu ve bu nedenle elle çapraz tozlaşma yapmak gerektiği belirtiliyor. Bazı nadir türler ise kendisi tozlaşma yapabiliyor.
Sanırım genel olarak 3 türü bulunuyor ve bu türler arasında tozlaşma işlemi yapılabiliyor.Bunlar;
1)
Selenicereus Megalanthus (sarı kabuklu - en tatlı ve lezzetli olanının bu olduğu söyleniyor)
2)
Hylocereus Undatus (Sanırım hylocereus triangularis olarakta biliniyor - Pembe kabuklu)
3)
Hylocereus Polyrhizus (Kırmızı kabuklu)
Özellikle 2 ve 3 nolu türlerin toşlaşmaya tabi tutulması ile oldukça büyük meyve alınıyormuş. Ayrıca forumlarda mango ile bu bitki arasında tozlaşma yaparak meyve aldığını söyleyen birisini de okudum.
En az iki farklı türünü yetiştirdikten sonra elle tozlaşmayı gerçekleştirmek ise anlatılanlara göre gayet kolay.
http://img.photobucket.com/albums/v2...t/e4e49340.jpg
Yukarıdaki linkte verdiğim resime bakarsanız yapmanız gereken sulu boya fırçasını athenslere sürtüp daha sonra başka saksıda bulunan farklı bir türün stigmalarına sürtmek. Aynı ana gövdeye bağlı bitkide bulunan çiçekler arasında tozlaşma mümkün değil, ayrıca farklı ana gövdeye sahip aynı tür pitaya çiçeklerinin de tozlaşmaya tabi tutulması mümkün değil. Ya farklı türleri bularak elle tozlaşma yapacaksınız ya da işinizi yarasalara yani şansa bırakmanız gerekecek

Başarılı bir tozlaşma işleminden yaklaşık 30-40 gün sonra ise meyveler oluşuyormuş.
Yabancı forumlarda da yazılanlar arasında bazı çelişkiler bulunuyor. Birisinin olur dediğine başkaları olmaz diyor. O nedenle verdiğim bilgilerde bazı hatalar olabilir lakin kesin olan bir durum var ki o da meyve alamayan arkadaşların farklı türler arasında elle tozlaşma yapması gerektiği.
Yabancı bir kaynakta da şöyle geniş bir bilgi var :
Hylocereus undatus (Red Pitaya, Dragonfruit), the uniquely flamboyant cactus! | John&Jacq~s Garden