View Single Post
Eski 11-05-2012, 00:27   #959
Phonus
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-05-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3
Bioenzim Kullanarak Kompost Yapımı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Kompost ve yapımı ile ilgilenen ve bu konuda deneyimli arkadaşlara bir sorum olacak:

Ben hobi olarak bonsailerle uğraşıyorum ve bonsaide bitkilere değişik periyotlarda/mevsimlerde değişk NPK oranlarına sahip gübreler veriliyor.
Ben ilerleyen dönemlerde saksılarımda hiç bahçe toprağı kullanmamaya karar verdim ve bu yüzden saksılarımda artık mümkün olduğunca vermikülit, perlit, pomza, volkanik tüf, iri dere kumu, kompost, torf gibi malzemeler kullanacağım.

Ancak sorunum şu ki; konuları okuduktan sonra anladığım kadarıyla bu elde edilen kompostlarda azot, fosfat ve potasyum oranlarını ayarlayabilmek veya elde edilen bir komposttaki oranlarını bilmek biraz zor gibi.
Dolayısıyla içeriğinde azot oranı yüksek bir kompost kullanmak kışın benim bonsaime zarar verebilir veya aynı şekilde postasyum ve fosfat oranı çok düşük bir kompost kullanmak kışın bitkime hiç fayda sağlamayabilir.

Örneğin ağacımı kompost+pomza+iri kum karşımına ektim diyelim. Eğer kompostta azot oranı yüksekse, bu benim her zaman işime gelmeyecek.

Bu seferde şöyle bir alternatif cevap-soru daha aklıma geldi: Eğer kompostta hiç azot olmazsa veya çok az azot olursa bu benim daha çok işime gelir çünkü azotu kendim dilediğim zaman takviye edebilirim.
Ancak kompost yapımında bu sefer de çok çok az veya hiç yeşil madde kullanmamam lazım gelir ki bu şekilde de kompost yapımında başarı sağlanabilir mi bundan şüpheliyim?

Konuya vakıf arkadaşlar nasıl azot oranı çok düşük veya olmayan bir kompost yapabileceğim konusunda fikir verirse çok sevinirim.
Sn.Sakaki

Kompostu yeşil atık kullanmadan sadece ağaç dallarından da yapabilirsiniz. Ancak yeşil atıklar özellikle budanmış çim kompost fermantasyonunda alan içindeki ısıyı arttırarak fermantasyonu hızlandırır. Sizde yeşil atık koymadan ağaç dallarını bir makina yardımı ile parçaladıktan sonra kompost yapabilirsiniz ancak doğal yoldan oluşumu gecikebilecektir. (Not: ağaç dalını parçalayamıyorsanız marangozdan talaşta alabilirsiniz). Tüm bunlara rağmen çürüme prosesini kontrol altında tutabilmek için bakteri takviyesi yapmanız gereklidir. Bio-KOMPOST isimli ürün çürümeyi sağlayan tüm bakteri ve besin formlarını içerisinde barındırdığı için her koşulda atıklarınızı komposta dönüştürebilirsiniz. kompostlama esnasındaki ısı artışıda yine ürün içerisindeki bakteriler tarafından desteklenmektedir.
Bio-Kompost bakterilerini yeşil atıklar haricinde hayvan gübresi yapımındada doğrudan tezek üzerine uygulama yaparak oluşum prosesini hızlandırmanız ve /veya desteklemeniz mümkündür.
Detaylar için Ltf ziyaret ediniz : Bio-KOMPOST

Saygılarımla,
Halil Tolga İLÇİN

Phonus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön