Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis
Bitkilerle ilgilenmeme rağmen yanmış gübre nedir?, bilmediğimi fark ettim..
Gübre yakma yöntemi olarak 2 seçenekten bahsediliyor..Ya gübre ölçüsü çok olacak yığın yapıp doğal yoldan yakılacak, ya da güneş alan bir zemine serilip 2 ay kurutulacak..
Babamın adaklık olarak aldığı koyunun bir günde bıraktığı artıkları topladım.. Yarısını kuru dallarla karıştırıp havadar bir yere koydum.. Diğerini kapalı ve karanlık bir ortamda sakladım..
Sonuç bu.. Ne olduğunu ben de bilmiyorum 
|
Yanmış gübre?
Çiftçilikte yanmış gübre demek; en az 6 ay yığın halinde bekletilerek,içerisinde bakteri faaliyetleri sonucunda gübrenin ısınması ve amonyak (hayvanın sidiği-idrarı ) içinde Amonyak azotunun önce nitrifikasyon bakterileri tarafından önce nitrit e(No2) , sonra bitkilerin alabileceği Nitrat (NO3) formuna dönüşmesi, aynı zamanda potasyumun alınabilir formu olan (KO2) formuna dönüşmesidir.
Gübrenin (daha doğrusu hayvan dışkısının) bu dönüşümü esnasında, bakteriler ısı üretir, ve gübrenin sıcaklığı artar ve bu artan sıcaklık ile içerdiği ot tohumları da ölür. Bütün bu kimyasal olaylar, dönüşümler için en az 6 ay kadar dışkının yığın halinde (havasız) beklemesi gerekir. Bu arada arada sırada gübre aktarılarak bakterilerin oksijen ihtiyacı giderilir ve gübre (dışkı) daha hızlı yanar (dönüşür), ve içindeki besinler, bitkilerin daha kolay alacağı forma dönüşür.
Bilindiği gibi bütün dışkılar, (insanın ki de dahil) çok zengin mineral ve amino asit kaynağıdır. Çünkü yenilen gıdaların tümünü sindirim sistemi ememez ve sindirim sisteminde dönüşüme uğramış besinlerin yarıya yakın kısmı (% 30-40 ı) dışkı ile atılır.
Sonuç olarak : Babanızın adaklık koyununun dışkısı, kullanılır durumda olmadığı için (yanmadığı için) pek işe yaramaz.