Kooperatif oluşumu üretici açısından çok olumlu bir düşünce.
Sn Temelfusion'un bahsettiği gibi, ekonomik açıdan 20 dönümden aşağı olmaz yorumlarını çokca okuduk. Hatta buna çözüm olarak belli bir bölgedeki (bir veya birkaç köy, belde) üreticileri yarım dönüm, 1 dönüm 2 dönüm
vb. maddi imkanları ölçüsünde sera maliyetine katılım ile bir çok üreticinin ortak olduğu 20-30 dönümlük bir sera kurulmasını da düşünmüştüm. (Halen de gerçekleşebileceğini düşündüğüm bir uygulama örneğidir.) Çünkü bunun benzeri aynı üretim konusunu (kiraz, armud, elma bahçeleri, ahudu
vb.) paylaşan ve kooperatifleşen örnek üretici köylerimiz vardır. Hatta soğuk depolama tesisi kurarak profesyonel bir yönetici ile direk ihracata yönelen köy kooperatifleri de vardır.
Bu nedenle topraksız tarım üretici kooperatifi olur neden olmasın. Bahçe ürünü üreten köy kooperatiflerine göre çok daha fazla avantajlı olur. Çünki. Meyve bahçelerindeki üretimi bugünden yarına piyasa koşullarına göre değiştiremezsiniz. Ancak topraksız tarım kooperatifinin ülke ve dünya piyasa şartlarına göre o yıl üretilecek ürünü ve/veya çeşidini belirleme şansı vardır.
Bence düşünülmesi gereken en önemli şey
fiziken birbirinden uzak topraksız tarım üreticilerinin birlikte hareket edebileceği ortam nasıl sağlanır???