Sn
Sûz-i Dilârâ ve gülenmelek
Çok enteresan birşey anlatayım bu konuyla ilgili
Ben de elimdeki bitkileri bonsai yapacam diye 2-3 senedir budayıp şekillendirip dururken, narımın olduğu saksıya bir tane incir dadandı.
Boyu 5-6 parmakken çekip attım. Kökü toprakta kalmış olacakki 1-2 hafta sonra aynı yerden yine filiz vermiş incir.
2-3 hafta ellemedim ama sonra o saksıda ekmiş olduğum nar tohumları çıktığında o narları yaşatmayacağını düşünerek tekrar çekip attım inciri.
Geçen sene ilkbahar geldiğinde bir de ne göreyim yine çıkmış bizimki aynı yerden

Hem de 1-2 ay içinde çok uzun bir boy ve gövde kalınlaşması yaptı.
Baktım başa çıkamıyorum, "peki dedim sen kaşındın, seni bonsai yapacağım"
Geçen yıl baharda bu inciri köküyle birlikte çıkarıp ayrı bir saksıya aldım.
Derken bu sene başladım bu incire de bakım uygulamaya... güzel güzel buduyoruz, yaprak alımı yapıyoruz, gübresini, demirini, humic asidini, deniz yosununu bile eksik etmiyoruz vs...
Bu seferde beyefendi şımardı mı ne oldu anlamadım Mart ayından beri olduğu yerde sayıyor, ne yeni sürgün veriyor ne de yeni yapraklar çıkarıyor. Baktım hasta falan da değil.
Kaldırdım bunu bir köşeye koydum, bir aydır ne gübre veriyorum, ne demir, ne yosun, ne humik.... sadece su, onu da azar azar veriyorum.
Geçen hafta baktım tekrar canlanmış, yeni sürgünler yapraklar....
Demem o ki bazı bitkiler fazla ilgi sevmiyor, sanırım adeniumları da genelde hepimiz fazla ilgiden öldürüyoruz. Benim forumda gördüğüm okuduğum ve kendi deneyimlediğim de böyle