View Single Post
Eski 08-05-2012, 09:49   #11
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Bu hafta bahçedeki teftişler sonrasında "Ceviz Zararlıları Belgesel kuşağımıza" bu hafta yeni bir konuğu dahil ediyoruz: Ağaç Sarıkurdu (Lat. Zeuzera pyrina, İng. Leopard Moth) Bazı kaynaklarda da adı Pars Odun Güvesi olarak geçiyor. Hoşgeldin Sarı Ağaçkurdu Lepidoptera takımı, Cossideae familyasının bir üyesidir kendisi.

Larvalar ağaçların gövde ve dallarında galeriler açarak beslenirler. Fidan ve genç ağaçların gövdelerinde, yaşlı ağaçların ise dallarında açtıkları uzun galeriler bu kısımların zayıflamasına ve rüzgarın etkisiyle de kırılmalarına yol açar. Fidan veya genç ağaçların ölümü için bunların gövdesine yerleşecek bir tek larva yeterlidir. Yaşlı ağaçlarda dalların kırılması ise ayrıca budamada güçlük yaratır.

Benim bahçemden görüntüleri sitedeki geçici sorun sebebi ile yükleyemiyorum. Sorun giderildiğinde yükleyeceğim.

Kahramanmaraş Üniversitesi güzel bir makale yazmış. Mücadelesi ile ilgili bilgiler ve muhtelif resimler de orada mevcut.

En hoşuma giden mücadele yöntemi zararlının açtığı delikten içeri defne yağı enjekte etmek. Çok doğal bir yöntem, beğendim.

İran'lılar bu konuda yine bazı çalışmalar yapmışlar. Steinernema carpocapsae (Capsanem) kullanımı ile güzel başarılar elde edilmiş. Defne yağının da laboratuvar ortamında 2 dakikada larvaları öldürdüğü gözlemlenmiş, ama sahadaki ağaçlarda yapılan denemelerde 100% başarıya ulaşılamadığı görülmş.

Delfin WG de sanırım etkili, ancak çok fazla kaynak bulamadım. Tecrübesi olan arkadaşlar varsa paylaşabilirse sevinirim.
Ağaç Sarı kurdu bir kelebek zararlı Delfin WG etkili olabilir, üç kelebek zararlısına_ Salkım güvesi, Elma iç kurdu, Domates Yeşil Kurduna_ ruhsatlıdır.

Ağaç Sarı Kurdunun konukcusu olduğu Bağ, Zeytin,Kestane, Cınar, Kavak, Göknar, Ilhamur gibi ağaçlarda ilaçlanmalı ceviz ağaçlarının yanında_ anlarda_ bulunuyorsa...

Yaptığım denemelerde Delfin WG. tüm kelebek zararlılarına etkili. Zararlı tespiti kelebek ise bu organik ilaç hepsinde kullanılabiliyor.

Örneğin domates yeşil kurdu bir kelebek zararlısıdır ve buna ruhsatlıdır. Tuta da bir kelebek zararlısıdır_ ki sinek zrarlısı biliniyor halk arasında_ ve Delfin WG etkilidir. Sadece bu hastalığa ruhsatlı değildir.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön