Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever
Halil bey,
Salyangoz ve sümüklü böceklerin sonu gelmeyince gülleci bulamacını deneme amaçlı bir miktar yaptım. Ne kokudur o öyle mide felan kalmadı  Yoğun olarak bulundukları yerlere döktüm. Hatta bir kaç tanesi hareket halindeydi. Üstlerine bir miktar döktüm. Ama banamısın demediler. Bu gülleci bulamacının nasıl bir etkisi var? Kaçırıyor mu yoksa öldürüyor mu ya da süründürüyor mu? (Gerçi her zaman sürünüyorlar o ayrı konu  )
|
Zehir değil ki öldürmüyor, süründürüyor...
Kuruyan bulamacın üzerinde sürünüyor. Sürünürken kükürt ve kireç kaplaması üzerinde _ bu hoş olmasa gerek_ topluyor ve evinin kapısı bir tabaka ile kaplanıyor, kapanıyor. Bir süre sonra _ belki birkaç gün_ orada asılı kalıyor. Ama içinde hapis kalıyor dışarıya çıkamıyor.
Tabii bu ağaçlara sürülen tortuda oluyor.
Ama sık gülleci bulamacı atılırsa sebze yapraklarına gelmiyor gelirse eğer orada da yapışıp kalıyor.
Hemen gözlenmiyor.
Yani öldüreceğine süründür denir ya öyle bi şey...
Gülleci bulamacı yapıldıktan sonra bir iki gün dinlenmeye alınır ve süzülürse pek keskin koku yapmıyor. Aslında iyi ilaçlar bir az fena kokarmış...
Gülleci tortusu belli bir süre kapalı kalırsa fena kokar ama kullanıldıktan kısa süre sonra kokusu kalmaz. Genelde 1 e 1 sulandırarak kullanmak daha iyidir.
Daha doğrusu ağaçlara kireç sürüyoruz ya _ badana gibi, antiseptik özelliğinden dolayı_ burada kükürtlü kireç sürmüş oluyoruz etkisi daha fazla olsun diye...
Gülleci bulamacını bahçenin bir yanından giriyor öbür yanından çıkıyorum. Ucuz olduğundan 3 ya da 5 günde bir atıyorum. Elma, üzüm, limon, portakal, gül çiçekleri hariç, tüm sebzelerde çiçekte atabiliyorum... Geçen yıl zeytinde çiçekte attım çiçeğe hiç zararını görmedim...
Yani zararlı gelmeden önce kaplama yapıyorum.
Yaprak bitleri ve akarlar, tırtıllara pek etkili değil. Çok sık kullanılırsa azaltıyor ama...
Devamlı kullandığımdana mı bilemiyorum ama meyveler tırtıla, yaprak delene, şeftalide yaprak kıvırçıklığına rastlamadım.
( bir sordum bin işittim buna denir)