herkese merhabalar,
bu forumda ilk mesajım, onun için biraz uzun olabilir ama biraz forumu kurcaladığım kadarıyla uzun yazmak burda pek problemmiş gibi görünmüyor. affınıza sığınarak bu oldukça amatör kardeşinizden birkaç şey aktarmak istiyorum...
öncelikle saksıda sebze yetiştirme işinde yeniyim (bu sene başladım) ektiğim domatesler tohumlarında 6'da 6 filizlenme olmasına rağmen yaklaşık 10-12 cm kadarken sanırım verdiğim gübreden (şu boncuk gibi olan hazır gübre Alman malı) dolayı öldüler. sonra ben de fide olarak 5 tane aldım (15 cm kadarlar). ilk birkaç gün gayet canlı yaşadılar ama şimdi yaprakları kuruyup büzülmeye başladı. bitkiler balkon önünde duruyorlar ev cephesi kuzey sabahleyin sanırım 1 saat kadar güneş alıyor doğrudan. sonrası malum.
internette araştırdığım kadarıyla domatesi çok sulamamak gerekiyormuş sanırsam. domates haricinde 3 sivri biber-maşallah sağlamlar- var. 1 mayısta salatalık ektim ve 5 günde filizlenince şok oldum. diğe ektiğim maydanoz ve cin biberler ise çıkmadı elbet çıkarlar.
iyi de arkadaşım ne alakası var sulama sistemiyle diyeceksiniz. hemen geliyorum. kısaca yaşadıklarımı anlatmak istedim samimiyetinize sığınarak.
sulama ayrı bir dert olduğundan aklıma yerçekiminden faydalanarak 5 lt. pet şişeyi ters asıp çeşitli borularla ve vanalarla damla sulama sistemimi kurmak geldi aklıma sonra yine değerli bilgi kaynağı internete başvurdum ve bu siteyi buldum. kafamdaki sistemin benzerlerinin yıllar evvelinden fikir olarak ortaya koyulduğunu ve hatta uygulandığını gördüm. o zaman dedim ki pek yanlış yolda değilim. bugün internetten akvaryum malzemeleri satan bir siteden aşağıdakileri sipariş ettim.
10 mt. silikon hava hortumu
tek dağıtıcılı hava hortum vanası (ayarlı) pakette 10 adet var
T hava hortum vanası (ayarlı) pakette 10 adet var
4 lü dağıtıcı vantuzu vardı
10 çıkışlı terminal dağıtıcı. tıpalı.
bunların tamamı kargo dahil 22,76 TL. bence sudan ucuz. zira hortumun metresini (ki benim aldığım gibi silikon değil) kızılayda 1 TL ye satıyorlar.
her neyse bununla kendi damla sulama sistemimi kurmak istiyorum. henüz bitkinin dibine suyu verecek şeye karar vermedim. bu doğrudan hortum da olabilir, iğnesi çıkartılmış şırınga da olabilir. yaşayıp göreceğiz bakalım.
sistemi kurunca fotoğraflayıp buraya koyarım. sizce mantıklı mı? sistem çalışır mı? fikrinizi almak istiyorum?
ankaradan sevgiler.
|