Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SerDag
Çiçekçide gördüğüm masmavi top top çiçeklenmiş ortancayı 2 gün rüyalarımda görüp kaptım getirdim. Yolda koca saksıya öyle bir sarılmıştım ki insanlar tuhaf tuhaf bakıyordu. 
Balkonda bir top daha açtı. Daha kuzuma doymamıştım ki bugün bir kum fırtınası kenti kasıp kavurdu. İşyerimdeydim. Ve koskoca, oldukça ağır ortanca saksısını balkonda yere çalmış. Güzelim ortancamın boynu kırılmış. Saatlerce oturdum ağladım 
Kırılan sapı kestim çiçeğini de kesip yapraklı uzun gövde parçasını toprağa soktum. Umutlu değilim ilk kez ortanca bakmaya başlamıştım. Ana gövdede 5 kalın dal vardı biri böyle gitti. Diğer iki dal kırılmamış ama biraz yatık duruyorlar nedense. Sizce tekrar dik durur mu?
Fırtına halen devam ediyor dışarı koyamıyorum mecburen masamdalar. Diğer pembe beyaz ortancamın 3 çiçek sapı da kırılmış. Onları da kestim. 2 minicik tomurcuk demeti var neyse ki.
Eski resimlerine baktıkça içim cız ediyor. Sizce mavi ortancam eskisi gibi olur mu? Ortası bomboş şu anda.
|
Sevgili SerDag;
Oldukça gecikmiş olsam da geçmiş olsun diyorum.
Sevgili Limon'un yazdığı gibi, sağlık olsun.
Her hangi bir nedenle, fırtına, dolu, aşırı sıcak, yer değişikliği
vb. durumlarda bitkiler strese girmişse, Aspirin veriyorum.
Strese girdiğini anlarsınız, bitkiniz bir kaç gün içinde keyifsizleşir, boynunu büker, yaprak ve çiçekleri ölüyor gibidir.
Bu gibi durumlarda 2 adet Aspirini 1 L. suda eritip toprağına veriyorum, yüzde yüz olmasa da iyi sonuçlar veriyor.
Bir kaç yıl önce bir clematisim tarif ettiğim durumdaydı, fark ettiğimde hemen bu uygulamayı yaptım, üç gün içinde toparlandı.
Saksılar küçüldükçe Aspirin miktarını ayarlamak gerekir, meselâ, bir Afrika menekşesi saksısı için ½ Aspirin yeterli olur, gerekirse bir kaç gün arayla tekrarlanabilir.
Bilgiyi nerede okuduğumu hatırlamıyorum, sanırım Mine hanımın başlığından edindim, yazdıklarım kendi deneyimlerim.