Efendim hala standart hatamız yüksek ph'lı toprakta ceviz yetiştirmek ve de dolgu maddesi kalsiyum karbonat olan kimyasal gübre kullanmak ceviz ağaçlarında intahardan başka birşey değil.
Çok bahçe gördüm kendimde ceviz üretimi yapıyordum ancak herkes yanmış hayvan gübresi verin ph düşsün diyor.efendim nerede yanmış ahır gübresi nereden bulacaksınız ben Bandırmalıyım ve Sındırgıda çalışmaktayım toplasanız bir köyden 1 ton yanmış kemre bulamassınız.Yanmış kemre ülkemizde maalesef yok gibi.ceviz yatırımı yapan arkadaşlara sesleniyorum birlik olun çiftçiden taze gübreyi satın alın ve onu tesislerde yakın en az 3 sene bekletin sonra yanmış hale gelir.Ondan sonra bahçenizi kurun ben Bandırmada peyzaj işi için yanmış kemre aradım sonuc merinos araştırmadan başka hiçbir yerde bulamadım.Yanmıs dediğiniz kemreler ise ya toz işi bitmiş belki su tutmasını sağlayacak ve içleri böcek kaynayan materyallerdir.
Leonardit i ise sakın bayiiden almayın en az tonu 750 tl ye gelir.araştırın ocaktan alın 200 tl ye bulursunuz.size ayrıca bir önerim daha var.ceviz öyle kolay bir bitki değil internetten bilgi arayıp kitap okuyup bahçe sakın kurmayın sonunuz felaket olur.Ben hem çiftçi hemde zıraat mühendisiyim.ilk önce bölegenizdeki zıraat mühendislerine sonra çiftçilere danışın sonra civarınızdaki ceviz ağaçlarını inceleyin.ben marmara bölgesine 300 metre rakım üzerine antep fıstığı yetiştiriçiliği öneriyorum.
Ayrıca fidanlıklardaki fidanların çoğu benim tespitim genel olarak hastalıklılar. Buna kim dur diyecek il ve ilçe tarımda çalışan arkadaşlar varsa gidin bakın allah aşkına çoğu fidanlığa nasıl belge veriyorsunuz.Antraknozsuz fidan bulmak neredeyse imkansız.
*size bir püf noktası fosetyl-al ı ceviz ağaçlarında ağustos ayı gibi gövde ve yapraklara püskürtün inanın farkı göreceksiniz.
Düzenleyen barisbolat : 05-05-2012 saat 23:24
Neden: yazım yalnışı
|