Bir süredir bu forumu takip ediyordum. Sonunda bende topraksız tarım denemelerine başladım.Yaptığım bu deneme bundan sonra yapacak arkadaşlarada yardımcı olması için aşama aşama burdan paylaşacağım.
Herşeyi sıfırdan yapayım dedim. İlk olarak domates, salatalık ve çilek tohumları aldım. Pamuk içerisinde çimlendirdim.Yanlız uzayan kökler pamuğa dolandığından çimlendirmenin kumda yapılması sanırım daha uygun olur.Çimlenip biraz büyüyen fideleri bir süre sonra küçük plastik boncuklara ektim.Yedek olarak şuan büyümelerine devam ediyorlar.
Daha eski olan domates ve bir salatalığı 2,25 kg lık yoğurt kutusuna aldım.
pamuktan çıkarırken bazı kökler koptuğundan büyümeleri biraz yavaştı.Bir haftada yeni kökler çıktı ve büyümeleri hızlandı.Bugüne kadar ev içerisinde olan fideleri bugün balkona aldım.Akvaryum hava pompası ile 24 saat hava veriyorum. Ph ı nitrik asit ile 6,5 seviyesine ayarladım.ms değeri 2,5
buda bir hafta sonraki balkonda çektiğim resim.
Geçen hafta saksıda aldığım çilekler vardı.Bunlar bir iki gün saksıda susuz kaldıklarından bazı yaprakları kurumak üzere idi.onlarıda bugün topraktan çıkarıp köklerini suyla iyice yıkayarak temizleyip 3 kg lık yoğurt kabına yerleştirdim. Çileklere Domates ve salatalığa verdiğim aynı gübreden kullanıyorum. Ph ve ms değerleri aynı.Bakalım nasıl bir gelişim gösterecekler.Çileklerdede 24 saat havalandırma yapıyorum.
Öneri ve tavsiyeleriniz bekliyorum arkadaşlar.