Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı
Murat Bey ayrıca özel mailime şunları yazmış:
Murat Bey,
Herşeyden önce çök başarılı çimlendirme yapmışsınız. Kutlarım.
Ama bitkilerinizi niye hala balkonda tutuyorsunuz?
Eğer hep balkonda tutacaksanız pencereleri tamamen açın, soğuktan korkacak birşey kalmadı.
Kapalı balkonda sıcaklık sera etkisiyle çok artar ve bitkiler çok daha hızlı ama sağlıksız gelişirler.
Çiçeklerden meyve (domatese) olması için tozlanma (=döllenme) olmalıdır.
Tabiatta çiçeğin polenini (tozunu) diğer çiçeğin yumurtalığına yerleştirme işini böcekler veya rüzgar yapıyor.
Balkonda ne rüzgar olur ne böcek.
Onun için döllenme olmaz ve çiçek düşer gider.
Seralarda başka çözümler var ama siz oralara varmayın.
Onun için bitkileriniz hemen açık havaya çıkarmanızı tavsiye ederim.
Çiçek ortasındaki yaprağın sebebini bilmiyorum.
Normal şartlara getirin sonra tekrar bakın.
Yeni sürgünlerdeki sarı bit için deterjanı biraz sulandırın ve bitli kısma serpin/püskürtün.
Fazla da gübre vermeyin.
Önce dış hava koşullarına getirin.
Kolay gelsin.
|
Bilgilendirmeniz için teşekkürler Zeki bey.
Ben Batman'da yaşıyorum, sogukla ilgili bi sıkıntımız yok.Buralarda havalar yaklaşık bir aydır 30 derecenin üstünde seyrediyor. Balkon da tamamem açık yani balkon penceresi mevcut değil. Öğlen 12:30'dan akşam batana kadar güneş balkonda bitkiler direkt ışıktan faydalanıyor. Hatta 6. ayın başlarından itibaren gölgeleme yapmaya başlıyorum. Çünkü buralar yazın 50-55 dereceyi buluyor. Forumdaki fotograflar sabah saatlerinde çekildiği için pek aydınlık çıkmamış. Maydanosların altındaki resimde balkon korkuluklarına takılı olan beyaz parça strafordur. Balkon duvarları ve bitkiler arasına yerleştirdim, duvarın aşırı sıcagı bitkileri etkilemesin diye.
İlginiz için tekrar teşekkür ederim.