View Single Post
Eski 17-04-2007, 09:00   #221
muratozaltas
Murat
 
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 33
MADDE 7- ÇIKAR ÇATIŞMASI

7.1 Yatırımcı, çıkar çatışması durumunun ortaya çıkmasını engellemek için tüm gerekli önlemleri almayı taahhüt eder ve çıkar çatışmasını oluşturan bir durumun ortaya çıkması veya ihtimalinin belirmesi halinde, TKB’yi durum hakkında derhal bilgilendirir.
7.2 Her hangi bir bireyin bu Hibe Sözleşmesine tabi işlevlerini tarafsız ve objektif bir şekilde yerine getirmesi hususu, ailevi ilişkiler veya ekonomik çıkar veya başka herhangi bir birey ile ortak çıkar dahil olmak üzere her hangi bir nedenle şüpheli hale gelirse, çıkar çatışması durumu vardır.

MADDE 8- GİZLİLİK

8.1 Madde 10’a tabi olarak, TKB ve Yatırımcı, kendilerine gizlilik kaydı ile iletilen her türlü bilgi, doküman ve diğer materyalin gizliliğini, son ödemeden sonra en az 5 (beş) yıl sonrasına kadar korumayı taahhüt ederler. TKB, işbu Hibe Sözleşmesiyle doğrudan ya da dolaylı ilişkili olan ve taraf olmadığı belgeler de dahil olmak üzere her dokümana erişebilir ve aynı şekilde gizlilik gereğine riayet eder.

MADDE 9- MAKİNA VE EKİPMANIN MÜLKİYETİ VE KULLANIMI

9.1 Mal ve makina alımları sonucu ortaya çıkan sonuçların, raporların ve ilgili diğer dokümanların mülkiyeti ve isim hakkı ile fikri ve sınai mülkiyet hakları, Yatırımcı’ya aittir.

9.2 Yatırımcı, bu Hibe Sözleşmesi kapsamında sağlanmış makine ve ekipmanın mülkiyeti ve amacını proje bitiminden en az 2 (iki) sene sonrasına kadar değiştirmeyecektir. Bu husus ilgili ruhsat veya diğer mülkiyet belgesine şerh edilecektir..

9.3 Eğer Yatırımcı TKB’nin yazılı onayını almaksızın bu yükümlülüğünü yerine getirmez ise, TKB, KBKYP kaynaklarından Yatırımcı’ya ödenmiş kaynakları yasal faizi ile birlikte geri alabilir.

MADDE 10- FAALİYETİN DEĞERLENDİRİLMESİ

10.1 TKB’nin bir ara dönem veya Proje sonrası değerlendirme yapacağı durumlarda, Yatırımcı, TKB’ye ve/veya TKB’nin bu konuda görevlendirebileceği kişilere, değerlendirmeye yardımı olacak her türlü doküman ve bilgiyi sağlamak görevini üstlenir ve tüm belge ve bilgilere Madde 18.2’de belirtilen şekilde erişim hakkı tanır.

10.2 Eğer Taraflardan biri Proje’nin uygulanması sırasında bir değerlendirme yapar veya yaptırırsa, bu değerlendirme raporunun birer kopyasını diğer Tarafla veya Taraflarla paylaşır.

MADDE 11- SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ

11.1 Hibe Sözleşmesi veya eklerinde yapılacak herhangi bir değişiklik, bir ek metin şeklinde yazılı olarak yapılır ve tarafların karşılıklı yazılı mutabakatı ile gerçekleşir.

11.2 Bir sözleşme değişikliği ek metni, hibe kararının sorgulanmasını gerektiren, veya hibe talebi ile başvuranlara eşit muamele yapılması hususuna aykırı düşen bir sözleşme değişikliği tesis etme amacına veya etkisine haiz olamaz. Madde 3.2’de belirtilen azami hibe miktarı artırılamaz.

11.3 Yatırımcı’nın değişiklik talep etmesi halinde, eğer Yatırımcı tarafından uygun bir şekilde belgelenmişse ve TKB tarafından kabul edilmiş bir özel hal yok ise, o zaman Yatırımcı değişiklik talebini değişikliğin yürürlüğe girmesi gereken tarihten bir ay önce TKB’ye sunar.

MADDE 12- DEVİR

12.1 Hibe Sözleşmesi veya Hibe Sözleşmesiyle sağlanan hibe, TKB’nin önceden yazılı onayı alınmaksızın, hiç bir şekilde üçüncü taraflara devredilemez.

MADDE 13- ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ VE KAPANIŞ TARİHİ

13.1 TKB’nın ödeme yükümlülüğü uygulama bitiş tarihinden itibaren ikinci ayın sonunda veya daha önce ise Dünya Bankası ile akdedilen 4631-TU no’lu İkraz Anlaşması’nın sona ermesiyle sona erecektir.

MADDE 14- SÖZLEŞMENİN FESHİ

14.1 Yatırımcının aşağıda belirtilen fiil veya durumlarla karşı karşıya olması halinde, TKB, önceden tebliğ etmeksizin ve herhangi bir şekilde tazminat ödemeksizin Hibe Sözleşmesini feshedebilir:

a) Yatırımcı’nın, gerekçe olmaksızın üzerine düşen yükümlülüklerden herhangi birini yerine getirmemesi ve bu yükümlülüklere uyması talebi bir yazı ile kendisine tebliğ edildikten sonra geçen 20 (yirmi) iş günü içerisinde de yükümlülüklerine uymaması ve tatmin edici bir gerekçe göstermemesi,
b) Yatırımcı’nın iflas etmesi veya tasfiye halinde olması; işlerinin mahkemelerce idare ediliyor olması; alacaklılarla herhangi bir düzenlemeye girmiş olması; iş veya faaliyetlerini askıya almış olması; bu meselelerle ilgili bir dava veya takip konusu olması; veya ulusal mevzuat ve düzenlemelerde yeri olan bir prosedür dolayısı ile bunlara benzer bir durumda olması halinde;
c) Yatırımcı’nın profesyonel faaliyetini ilgilendiren bir suçtan kesin hüküm gücünde bir karar ile mahkumiyet almış olması;
d) Yatırımcı’nın dolandırıcılık veya yolsuzluk yapması, suç örgütüne dahil olması; veya Ülkenin mali çıkarlarına zarar verici herhangi bir faaliyeti olması;
e) Madde 7, 12 ve 18’e uymaması;
f) Hibe Sözleşmesi vasıtasıyla sağlanan hibeyi kullanmak için yanlış veya eksik beyanlarda bulunması ya da gerçeği yansıtmayan raporlar sunması;
g) Hibe Sözleşmesi ile sağlanan hibeyi kullanmak için sahte veya içeriği itibariyle gerçek dışı belge düzenlenmesi ve kullanılması.

14.2 Hibe Sözleşmesi işbu Madde hükümleri çerçevesinde feshedilmesi halinde Yatırımcı TKB tarafından fesih tarihine kadar yapılan hibe tutarı yasal faizi ile birlikte TKB’ye geri öder.

14.3 TKB bu Madde uyarınca Hibe Sözleşmesini feshetmeden önce, veya fesih yerine, ihtiyati bir tedbir olarak önceden herhangi bir tebliğde bulunmaksızın ödemeleri askıya alabilir.

MADDE 15- TABİ OLUNAN YASA VE ANLAŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ

15.1 Bu Hibe Sözleşmesi, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına tabidir. Yasal bir anlaşmazlık durumunda ………………………Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

MALİ HÜKÜMLER

MADDE 16- HİBEYE UYGUN PROJE MALİYETLERİ

16.1 Bir maliyetin, Projenin doğrudan maliyeti olarak hibeye uygun maliyet sayılması için, şu hususları sağlaması gerekir:

- Madde 2’de tanımlandığı şekilde Proje’nin uygulanması sürecinde, Yatırımcı tarafından ödenen veya ödenecek bir maliyet olarak gerçekleşmiş olması (Yatırımcı bu maliyetle ilgili olarak fiilen ne zaman harcama yaptğıı, nihai denetleme bakımından bu maliyetin uygun maliyet statüsünü etkilemez);

- Yatırımcının veya ortaklarının hesaplarında ya da muhasebe kayıtlarında kayıtlı, saptanabilir, doğrulanabilir olması ve orijinal belgelerle kanıtlanması;

16.2 Yukarıdaki hükümlere tabi olarak, hibeye esas mal ve ekipman alım giderleri kapsamında yer alması ve Madde 16.5’te belirtilen usullerle satın alınması.

16.2.1 Makine ve ekipman satın alma maliyetleri, Yatırımcının normal olarak ödediği ve piyasa ölçüleriyle kabul edilen tutardan yüksek olmamalıdır.

16.2.2 Yatırımcı tarafından yapılacak makine ve ekipman alımları yüklenicilerle yapılacak sözleşmeler kapsamında satın alınacaktır. Yüklenicilerle yapılacak tüm ihale ve sözleşmeler Yeni Türk Lirası (YTL) cinsinden yapılacaktır.

16.2.3 Yüklenicilerle yapılacak sözleşmelerde fiyatlar kesin ve sabit olacak ve sözleşmenin uygulanması sırasında herhangi bir ayarlamaya tabi tutulmayacaktır.

16.2.4 Yatırımcı tarafından sürekli çalıştırılan veya düzenli **** dönüşümlü olarak işe alınmış kişilerin, kamu personelinin ve kamu kurumları ile kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlar yüklenici olmaları durumunda hibe desteği sağlanmayacaktır.

16.3 Aşağıda belirtilen maliyetler Hibeye Uygun Proje maliyeti sayılmaz:

- Her türlü borç ödemeleri,
- Faiz,
- Başka bir kaynaktan finanse edilen harcama ve giderler,
- Kira giderleri,
- Arazi, arsa ve bina alımı bedelleri,
- Kur farkı giderleri,
- Nakliye giderleri,
- Bankacılık giderleri (havale vb.),
- Denetim giderleri,
- KDV’de dahil iade alınan veya alınacak vergiler,
- İkinci el makina, ekipman ve malzeme alımları,
- İlgili yönetmelik ve uygulama rehberinde tanımlanan hibe desteğine uygun olmayan giderler,
- Satın alma el kitabında belirtilen satın alma usul ve esaslarına göre yapılmamış ve belgelendirilmemiş satın alımlara ait giderler.

16.4 Makina ve ekipman alımlarında yapacakları her türlü satınalma ihalelerinde, 2886 ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile diğer yerel satın alım yöntemleri hükümleri uygulanma zorunluğu bulunmamaktadır.

16.5 Yatırımcılar, mal alımlarında yapacakları her türlü makina ve ekipman satın alma ihalelerinde, ARIP İkraz Anlaşması ve tadilatları ile Dünya Bankası tarafından yayınlanan “IBRD İkrazları ve IDA Kredileri Kapsamında Satınalma Kılavuz”larına göre belirlenen ve ve 16.5.1’de verilen kurallara uygun hareket edeceklerdir.
Uygulama sırasında yatırımcı tarafından gerçekleştirilen ihalelerde, bahsi geçen kuralların uygulanıp uygulanmadığı İl Proje Yürütme Birimlerince kontrol edilecek ve izlenecektir. Yatırımcı, bu kontroller için gerekli olabilecek her türlü belge ve bilgiyi sağlamakla yükümlüdür.

16.5.1
Mal alım tutarının 15.000YTL nin altında olduğu durumlarda, yatırımcı piyasa rayiçleri içinde kalmak ve proje başvurusunda belirtilen ve uygun görüş verilen mal bedelini aşmamak kaydıyla tek bir yükleniciden teklif alabilir.

Mal alım tutarının 15.000 YTL nin üstünde olduğu durumlarda;
a) Yerel bir gazetede ilan verilmesi durumunda, yeterlilik koşullarını sağlayan geçerli bir teklif alınması,
b) Davet usulü teklif alınması durumunda ise, en az 3 teklif alınması ve yeterlilik koşullarını sağlayan geçerli teklif sahibiyle uygulama sözleşmesi yapılması gerekir.

Ticari teamüller kapsamında bu Uygulama rehberinde belirlenen kurallara göre yapılacak mal alımlarının, satın alma usul ve esaslarına ilişkin ayrıntılar örnek dokümanlar Bakanlık tarafından yayınlanacak satın alma elkitabı ve/veya broşürde belirtilir.

16.6 Yatırımcı, Sözleşmesi hükümleri ve mal alım tekliflerine uygun olarak yaptıkları makine ve ekipman alımlarına ilişkin ihale ile ilgili belgelerinin; 2 (iki)’şer suretini yüklenicilerle sözleşme yapmadan önce, TKB İl Tarım Müdürlükleri bünyesindeki İl Proje Yürütme Birimlerine en geç 10 (on) iş günü içinde teslim edeceklerdir. TKB İl Tarım Müdürlükleri dökümanları en geç 5 (beş) işgünü içinde inceleyerek onay ve görüş bildiriminde bulunacaklardır. Satın alım dokümanlarına, TKB İl Müdürlüğü (İl Proje Yürütme Birimi)’nün incelemesi ve onayından sonra Yatırımcı yüklenici ile sözleşme yapacak ve sipariş mektubu düzenleyecektir.

16.7 Satın alım dokümanlarının İl Proje Yürütme Birimi tarafından yapılan incelemesinde, işlemlerin uygun bulunmaması durumunda, yatırımcı satın alım işlemini İl Proje Yürütme Birimi’nin uyarıları doğrultusunda yenileyecektir.

16.8 Uygun bulunması durumunda, yatırımcılar yüklenicilere gönderilen Sipariş Mektubu ile imzalanan sözleşmelerin aslı ve 2 (iki) suretini TKB İl Tarım Müdürlükleri bünyesindeki İl Proje Yürütme Birimlerine ilgili sözleşmeler imzalandıktan sonra en geç 10 (on) iş günü içinde teslim edeceklerdir. Belgelerin suretlerin aslına uygunluğu onaylandıktan sonra belgelerin asılları yatırımcılara iade edilecektir.

MADDE 17- ÖDEMELER

17.1 Yatırımcılar, satın alınan makine ve ekipmana ait fiili gerçekleşmelerden sonra ödeme taleplerini (Ek II-Ödeme talep formu) Tarım İl Müdürlüğü’ne 4 (dört) nüsha halinde teslim edeceklerdir. Ödeme talep formu ve ekleri, TKB İl Müdürlüğü (İl Proje Yürütme Birimi)’nce incelenip, onaylandıktan sonra harcamaların Hibe Sözleşmesine uygunluğuna dair bir yazı ile birlikte 3 (üç) sureti KK-MYB’ye 5 (beş) işgünü içerisinde gönderilecektir. TKB’nin Ödeme Emrini düzenlemesinden sonra, ödenecek tutar, Aracı Banka vasıtasıyla Yatırımcı’nın ve/veya inşaat, mal, hizmet alımı temin edilen yüklenicilerin hesabına aktarılacaktır.
Ödemeye ilişkin belgelerin aslı ve suretleri Tarım İl Müdürlüğü’ne ibraz edilecek olup, suretlerin aslına uygunluğu onaylandıktan sonra belgelerin asılları proje sahiplerine iade edilecektir. Ödemeye esas belgenin, yatırımcı katkı payının ödendiğine ilişkin makbuz nüshası ile birlikte teslim edilmesi gerekmektedir.

17.2 TKB İl Müdürlüğü’ne ibraz tarihinden sonra 5 (beş) gün içerisinde Yatırımcı’ya gerekçeleriyle birlikte iade edilmeyen raporlar kabul edilmiş sayılır. TKB gerekli belgelerle desteklenmediği, harcamanın hibeye uygun olduğunun doğrulanması için yerinde kontrol gibi ilave kontroller yapılmasını gerekli bulduğu durumlar da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle raporun onaylanamayacağını ve bazı ek kontroller yapılmasını gerekli bulduğunu Yatırımcıya bildirmek sureti ile, onay ve/veya ödeme sürelerini askıya alabilir. Böyle durumlarda TKB açıklama, değişiklik veya ilave bilgi talep edebilir ve bunların talep edildikleri tarihten itibaren 5 (beş) iş günü içerisinde Yatırımcı tarafından sağlanması gerekir. Talep edilen bu hususlar ve bilginin alındığı tarihte, onay ve/veya ödeme süreleri yeniden işlemeye başlar.

17.3 Ödemeler TKB tarafından Aracı Banka vasıtasıyla makine ve ekipman alımının temin edildiği yüklenicini hesabına yapılacaktır. Banka ve kişilere yapılacak ödemelerde oluşacak havale, komisyon vb masraflar, yatırımcının ve/veya mal, hizmet alımı temin edilenlerin hesabından alınacaktır.

17.4 TKB, ödemeleri Yeni Türk Lirası (YTL) olarak yapacaktır.

17.5 Döviz kurunda olağan dışı bir dalgalanma halinde TKB ek önlem alabilir.

MADDE 18- TKB FİNANSMANININ NİHAİ MİKTARI

18.1 Hibeye uygun harcamaların gerçekleşen toplam tutarı, Proje’de belirtilen tahmini hibeye esas
toplam bütçe tutarını geçse bile, TKB tarafından Yatırımcı’ya ödenecek toplam tutar, Madde.... belirtilen azami hibe miktarını aşamaz.

Eğer Proje’nin hibeye uygun maliyetleri proje uygulaması sonunda Ek I.’de belirtilen tahmini hibeye esas toplam bütçe tutarının altında kalırsa, o zaman TKB’nin katkısı, Madde 3.2’de belirtilen hibe oranının, TKB tarafından onaylanmış olan gerçekleşmiş hibeye uygun maliyetlere uygulanması ile bulunacak tutarla sınırlanır.

18.2 Bu Sözleşme’nin Madde 3.3’de belirtilen Yatırımcıya yapılacak azami hibe tutarının belirlenmesi
amacıyla, Hibe Sözleşmesi hükümlerine göre yapılan ödemeler, TCMB’deki Özel Hesaptan
ödemelerin yapılması amacıyla Aracı Banka’ya transferin yapıldığı tarihteki kur veya çapraz kur
esas alınarak ABD Dolarına dönüştürülecek ve Yatırımcı’ya bildirilecektir..

MADDE 19- İSTİRDAT

19.1 Yatırımcı, kendisine nihai miktar üzerinde ödenmiş ve TKB’nin alacağı olan herhangi bir fazla ödeme tutarını, ilgili talep kendisine tebliğ edildikten sonra 30 (otuz) gün içerisinde TKB’nin göstereceği hesaba ödemeyi taahhüt eder.
Yatırımcının, TKB tarafından belirlenen tarihe kadar geri ödemeyi yapmaması halinde, TKB, TCMB reeskont faiz oranı üzerinden faiz eklemek suretiyle borçlu olunan miktara temerrüd faizi talep eder.
Temerrüt faizi, TKB tarafından belirlenen son ödeme tarihinden (hariç) ödemenin fiilen yapıldığı tarihe kadar (dahil) işler. Yapılan herhangi bir kısmi ödeme, öncelikle bu şekilde tesis edilen temerrüd faizini kapsar.
19.2 TKB’ye ödenecek meblağ Yatırımcı’ya borçlu olunan her türlü meblağdan düşülebilir. Bu durum Tarafların taksitle ödeme yolunda mutabakata varmasını engellemez.
19.3 TKB’ye borçlu olunan miktarların geri ödenmesinden kaynaklanan banka masraflarının tamamını Yatırımcı üstlenir.

MADDE 21- HABERLEŞME ADRESLERİ

Bu Hibe Sözleşmesine ilişkin olarak yapılacak haberleşmeler yazılı olarak ve başvuru adı ve numarası belirtilmek suretiyle taahhütlü olarak aşağıdaki adrese gönderilecek ve yazılı olarak değiştirildiği bildirilmediği takdirde aşağıdaki adrese yapılan gönderiler Taraflara bildirilmiş sayılacaktır:

TKB’na Yazılacak Yazılar

[TKB İl Müdürlüğü adresi yazılacaktır]

Yatırımcı’nın Adresi:

[Yatırımcı’nın haberleşme adresi yazılacaktır]

MADDE 22- EKLER

Aşağıdaki belgeler İş bu Sözleşme’nin eki ve ayrılmaz bir parçasıdır:

Ek I : Hibe Başvuru Formu ile eki başvuru bütçesi ve ekleri

Ek II : Ödeme Talep Formu ve Ekleri
Ek III : Raporlama Formatları (Nihai Rapor ve Ekleri)

İşbu Hibe Sözleşmesi [tarih yazılacak.........] tarihinde üç nüsha olarak düzenlenmiş ve taraflarca imzalanmıştır.


Yatırımcı Nam ve Hesabına Tarım ve Köyişleri Bakanlığı adına
................ Tarım İl Müdürlüğü

[İmza yetkilisinin adı, soyadı, unvanı] [İmza yetkilisinin adı, soyadı ünvanı]

[İmza] [İmza]

[Tarih] [Tarih]

muratozaltas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön