T.C.
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü
TARIM REFORMU UYGULAMA PROJESİ
KÖY BAZLI KATILIMCI YATIRIM PROGRAMI
MAKİNA VE EKİPMAN ALIMLARININ DESTEKLENMESİ
ALT PROGRAMI
Tarım Reformu Uygulama Projesi
Kırsal Kalkınma Merkez Yürütme Birimi
Cinnah Caddesi No.16 Kat: 1
06690 Kavaklıdere ANKARA
Tel: (312) 466 82 74
Faks: (312) 466 82 81
E-posta:
kk-myb@arip.org.tr
Ankara – 2007
Makina ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Alt Programı, Tarım Reformu Uygulama Projesinin Köy Bazlı Katılımcı Yatırımcı Programı alt bileşeni kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.
TANIMLAR
Bu Uygulama Rehberinde;
a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
b) Hibe sözleşmesi: Proje sahipleri ile il müdürlüğü arasında imzalanan ve hibeden yararlanma esasları ile tarafların yetki ve sorumluluklarını düzenleyen sözleşmeyi,
c) İl müdürlüğü: Bakanlık il müdürlüğünü,
ç)İl proje yürütme birimleri (Proje Teknik Yardım Ekibi): İl müdürlüğünde proje hazırlanması aşamasında proje sahiplerine teknik yardım vermek üzere,il müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekibi ve hibe sözleşmesinin akdinden sonra proje kapsamındaki satın alımları bu Yönetmelik hükümleri doğrultusunda kontrol edecek, izleyecek ve değerlendirecek birimi,
d) Makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi programı: Tarım Reformu Uygulama Projesi kapsamında yürütülecek alt bileşeninin Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı kapsamındaki alt programı,
e Mal alımları: Makine, ekipman, malzeme alımları,
f) Uygulama sözleşmesi: Yatırımcılar ile proje kapsamında satın aldıkları mal ,makine, ekipman, malzeme sağlayan yükleniciler arasında yapılacak akdi,
g) Yüklenici: Proje kapsamında hibe sözleşmesi akdedilen yatırımcılar tarafından yapılacak satın alımlara mal sağlayan bağımsız kişi ve kuruluşları,
ğ) Tarım Reformu Uygulama Projesi (ARIP): İkraz Anlaşması hükümleri gereğince uygulanan ana projeyi,
h) Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı: Tarım Reformu Uygulama Projesi kapsamında yürütülecek proje,
ı) Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü: Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı kapsamındaki tüm çalışmaların izlenmesinden ve yılı bütçe tekliflerinin geliştirilmesinden sorumlu Bakanlık merkez teşkilatını,
i) Kırsal Kalkınma Merkez Yürütme Birimi: Kırsal kalkınma projeleri kapsamında uygulanacak Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı kapsamındaki gerekli kurumsal ve uygulama hizmetlerini yürütmek amacıyla kurulan birimi,
ifade etmektedir.
UYGULAMA REHBERİ
A- KÖY BAZLI KATILIMCI YATIRIM PROGRAMI
Kırsal kalkınma plan ve programları ile 2006 -2010 Ulusal Tarım Stratejisi çerçevesinde, tarım üreticilerine kırsal alanlarda bireysel ve/veya bir arada yapacakları öz sermayeye dayalı projeli yatırımları için belirlenen iller dahilinde kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak için, gerçek ve tüzel kişilerin tarım ürünlerinin işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlamasına yönelik ekonomik faaliyet yatırımları ile kuruluşların mevcut altyapı tesislerinin rehabilitasyonuna yönelik yatırımlarını teşvik etmek amacıyla, Dünya Bankası ile akdedilen 4631-TU no.lu İkraz Anlaşması tadilatı ile “Tarım Reformu Uygulama Projesi (ARIP)” kapsamında bir dizi kırsal kalkınma programları uygulamaya konulmuştur.
Tarım Reformu Uygulama Projesinin alt bileşenlerinden biri olarak uygulamaya konulan Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı (KBKYP), ilgili İkraz Anlaşması doğrultusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Kırsal Kalkınma Merkez Yürütme Birimi (KK-MYB) vasıtasıyla 2005 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Program kapsamında, I. Etap ve II. Etap yatırım başvuruları alınmış, değerlendirilmiş ve hibe desteği kapsamında uygun görülen yatırımlara ait uygulamalar gerçekleştirilmektedir.
Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı’nın I. ve II. Etabı 16 proje ilinde pilot olarak uygulanmıştır. Bakanlık tarafından 2006 yılında diğer 65 ilde de aynı kapsam ve formatta “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” yürürlüğe konulmuştur. Bu defa 2007 yılında “Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı” ile beraber “Makina, Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Alt Programı”, Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı kapsamında, 2007 yılında aynı 16 proje illeri kapsamında sürdürülecektir.
Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı “Makina, Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Alt Programı” kırsal alanda belirlenen bazı tarımsal makina ve ekipman alımlarına yönelik yapılacak harcamalarının belirli oranlarda hibe olarak finansmanı yoluyla, gelir ve sosyal standartların geliştirilmesi için olduğu kadar, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım politikasının bir parçası olarak, Avrupa Birliği fonlarının kullanım potansiyelini geliştirmek amacıyla uygulamaya konulmuştur.
Bu rehber, Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programının uygulanmakta olduğu 16 proje ilinde, “Makina ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Alt Programı” kapsamında başvuru sahiplerinin başvuru dosyası hazırlamalarını kolaylaştırmak ve başvurularında yol göstermek amacıyla hazırlanmıştır.
Aşağıdaki bölümlerde, projelerin kabul edileceği iller, desteklenecek proje yatırım konuları, proje kabul esasları ve süresi, proje başvurularının değerlendirilmesi, proje genel değerlendirme kriterleri, proje hazırlama usul ve esasları ile uygulama süreci gibi konular açıklanmıştır.
B. MAKİNA VE EKİPMAN ALIMLARININ DESTEKLENMESİ ALT PROGRAMI UYGULAMA BİRİMLERİ
Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü
Makina ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Alt Programı kapsamındaki çalışmaların izlenmesinden Bakanlık adına Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü sorumludur.
Makina ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Alt Programı ile ilgili olarak, yıllık yatırım programı ve bütçe teklifi hazırlıkları, bu tekliflerin ilgili Bakanlık birimlerine iletilmesi ve bu tekliflerin kabulü için gerekli çalışmalar, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir.
Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yapılacak çalışmaların, uygun idari, mali, mühendislik, çevresel ve teknik uygulamalarla uyumlu bir şekilde yürütülmesine destek verir.
Kırsal Kalkınma Merkez Yürütme Birimi
Kırsal Kalkınma Merkez Yürütme Birimi; Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı kapsamında “Makina ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Alt Programı” ile ilgili olarak günlük proje yönetim ve uygulamalarını İkraz Anlaşması ve tadilatları, proje dokümanları, yıllık çalışma programları, ARIP Yönlendirme Komitesi Kararlarına uygun olarak yürütmek amacıyla kurulmuş olup, uygulamalara ait izleme ve değerlendirme bilgilerini Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğüne sağlar.
Kırsal Kalkınma Merkez Yürütme Birimi; ayrıca kırsal kalkınma alt bileşenleri kapsamında uygulanacak, “Makina ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Alt Programı” ile ilgili olarak ilgili kurum, kuruluşlar ve yararlanıcılar arasında koordinasyonu sağlar. Kırsal Kalkınma Merkez Yürütme Birimi, birim ofisinde oluşturulacak yazışma ve haberleşme sistemi içinde, “Makina ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Alt Programı” kapsamında, Bakanlık tarafından belirlenmiş koordinasyon birimine bilgi vermek şartıyla ilgili Bakanlık merkez ve taşra birimleri, diğer kurum ve kuruluşlar ile yatırımcılarla Bakanlığa mali yükümlülük ve idari bir taahhüt doğurmayacak tüm yazışmaları yapar.
Kırsal Kalkınma Merkez Yürütme Birimi, “Makina ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Alt Programı” kapsamında yapılacak çalışmaların etkili ve daha kısa sürede sonuçlandırılabilmesi için, Tarım Reformu Uygulama Projesi Proje Ofisi vasıtasıyla temin edilecek, birim ihtiyacı olan tüm mal, malzeme, danışmanlık, hizmet alımı gibi talepleri ve uygulamalarla ilgili tüm yazışmaları, Bakanlık ilgili birimine bilgi vermek şartıyla, Proje Ofisi ile doğrudan yapmaya yetkilidir.
İl müdürlüğü
İl müdürlüğü Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı kapsamındaki çalışmaların proje illerinde Bakanlık adına bu Yönetmeliğin 30 uncu maddesinde belirtilen sorumlulukları uygun idari, mali, mühendislik, çevresel ve teknik uygulamalarla uyumlu bir şekilde yürütülmesini ve program kapsamında yapılacak tüm çalışmaların il bazında sekretaryasını ve koordinasyonunu sağlar.
İl proje yürütme birimi
İl düzeyinde proje hazırlanması aşamasında proje sahiplerine teknik yardım vermek üzere il müdürlükleri personelinden teşkil edilecek teknik yardım ekipleri oluşturulur. Yatırımcıların proje başvuru hazırlama dönemlerinde teknik yardım ekipleri, kabul edilebilir ve yeterli nitelikleri sağlayan proje başvurularının hazırlanması konusunda yatırımcılara gerekli teknik destek, doküman sağlanması ve yol göstericilik görevinde bulunurlar.
Proje başvurularının değerlendirilmesinin tamamlanması ve başvuruların hibe sözleşmesine bağlanmasından sonra bu teknik yardım ekipleri il proje yürütme birimleri olarak projelerin uygulamasını bu Yönetmelik, yürürlükteki ilgili mevzuat ve bu amaçla Bakanlık tarafından hazırlanarak yayımlanacak rehber ve genelgeler hükümleri doğrultusunda kontrol eder, izler ve değerlendirir.
Proje Sahibi ve Yatırımcılar
Proje sahipleri ilgili yönetmelik ve bu yönetmelik uyarınca hazırlanan uygulama rehberi, el kitapları ve kendilerine iletilen tüm dokümanlarda belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda hibe başvurusu ve eki dokümanları hazırlamak ve sunmakla sorumludurlar. Bu dokümanlarda belirtilen nitelikleri taşıyan tüm gerçek ve tüzel kişiler proje sahibi olarak program hibe desteğinden yararlanmak amacıyla başvuruda bulunabilir.
Hibe başvurusuna ait yapılan değerlendirmeler sonucunda uygunluk kriterlerini sağlayan ve değerlendirme sonucunda yeterli bulunan proje sahipleri, potansiyel yatırımcı olarak hibe sözleşmesi akdine davet edilir. Hibe sözleşmesi imzalayan yatırımcılar, yatırımların proje amaçlarına uygun olarak yapılması, hibe sözleşmesinde belirtilen usul ve esaslara göre gerçekleştirilmesi ve belgelendirilmesinden ve belgelerin muhafazasından sorumludur.
C. “MAKİNA VE EKİPMAN ALIMLARININ DESTEKLENMESİ ALT PROGRAMI” UYGULAMA İLLERİ VE YATIRIM SÜRESİ VE YATIRIM KONULARI
Proje başvurusu hangi iller için yapılabilir?
Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı çerçevesinde “Makina ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Alt Programı” başvuruları;
Adıyaman, Ardahan, Artvin, Batman, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Gümüşhane, Hatay, Karaman, Konya, Malatya, Niğde, Rize ve Tokat illerinde gerçekleştirilecek yatırımlar için kabul edilir.
Yatırımların tamamlanma süresi nedir?
Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, başvuruları kabul edilen proje sahipleri ile il müdürlüğü arasında hibe sözleşmesinin imzalanmasından sonra, mal alımları en fazla 3 (üç) ayda, bu süre içerisinde kalmak kaydıyla proje sahiplerinin yüklenicilerle yapacağı sözleşmelerden sonra ise en fazla 2 (iki) ayda tamamlanır. Mal alımlarının tamamlanma süresi, her iki durumda da kesinlikle 30/11/2007 tarihini aşamaz.
Yatırım konuları ve kapsamları nedir?
Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı aşağıdaki yatırım konularını kapsar.
(a) Yeni işlemesiz tarım makineleri alımları,
(b) Yeni balyalama ve silaj makinesi alımları,
(c) Basınçlı sulama sistemi için gerekli parsel içi yeni mal alımları,
(ç) Yeni soğuk hava tesisatlı taşıma aracı alımları,
Yeni balyalama ve silaj makinası alımlarında balya ve silaj makinasına ayrı ayrı değerlendirilebileceği gibi her ikisini bünyesinde barındıran kombine makinaya da destek verilir.
Yeni soğuk hava tesisatlı makina alımında başvuru sahibinin sahibi olduğu mevcut tesis kapasitesine uygun makina alımına destek verilir. Başvuru sahibi adı geçen tesis varlığını ve kapasitesi ile ilgili bilgileri başvuru esnasında ibraz etmek zorundadır.
D- BAŞVURABİLECEK KİŞİ ve KURULUŞLAR
Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulan diğer kayıt sistemine kayıtlı olmak şartıyla;
a) Gerçek kişiler,
b) 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve 22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununda tanımlanan âdi ortaklık, iş ortaklığı, kolektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler,
c) İlgili kanunlara göre kurulmuş olan tarımsal amaçlı kooperatif ve birlikler,
Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı hibesinden yararlanmak üzere başvurur.
Bu maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde belirtilen kuruluşlar, kuruluş tüzük ve sözleşmelerinde belirtilen çalışma konuları ile ilgili yatırım konularına başvurabilir.
Başvurularda, başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişinin Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulan kayıt sistemlerine başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir.
Başvuru sahibinde aranacak özellikler nelerdir?
Başvurular belirtilen illerde ve belirtilen yatırım konularını gerçekleştirmek üzere yapılır.
Proje sahibi gerçek ve tüzel kişiler, belirtilen herbir mal grubuna ait bir adet proje başvurusu yapabilir ve hibe desteğinden yararlanabilirler. Farklı gruplardan birer adet olmak üzere birden fazla başvuru hazırlayabilir ve hibe desteğinden yararlanabilirler.
Proje tekliflerinde, proje sahipleri kendi paylarına düşen ve mal alım tutarının % 50 si oranındaki katkı payının finansmanını kendi özkaynaklarından temin etmekle yükümlü ve sorumludurlar.
Mal alım tutarının hibe desteği kısmı, kamu kaynakları kullanılarak karşılandığı için gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanması gereken katkı payının finansmanında kamu kaynakları kullanılmaz. Bu nedenle de, başvurabilecek kuruluşların, idari ve mali açıdan tamamen kamudan bağımsız olması gerekir.
İl özel idaresi, belediye, belde başkanlığı gibi kamu kurum ve kuruluşları, bunların vakıf, birlik benzeri teşekkülleri ile bunların içinde bulunduğu ortaklıkların başvuruları program kapsamında değerlendirilmez.
E- HİBE DESTEK ORANLARI ve ÜST LİMİTLERİ
Bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olan ve kabul edilen proje başvurularında, mal alım tutarının %50 sine hibe yoluyla destek verilir.
Mal alım tutarları, gerçek kişiler için mal başına (hibeye esas tutar) 50.000 Yeni Türk Lirasını ve 17.500 ABD Dolarını geçemez,
Mal alım tutarları, tüzel kişiler için ise mal başına (hibeye esas tutar) 100.000 Yeni Türk Lirasını ve 65.000 ABD Dolarını geçemez
Hibe desteği tutarı, tüzel kişiliğe sahip kuruluşlardan KDV iadesi alanların yatırımlarında KDV hariç, diğer tüm yatırımlarda KDV dahil toplam gider üzerinden hesaplanır.
Bu kapsamda, hibe başvuruları hazırlanırken KDV iadesi alan yatırımcılar, proje büyüklüklerine ilişkin bütçe tutarlarını KDV hariç olarak hazırlayacaklardır.
Örneğin, yatırımcı satın aldığı makine-ekipmanlara ilişkin KDV ödemesi yapıyor ve sattığı şeyler içinde KDV alıyor ise, aldığı ve ödediği KDV tutarları maliye tarafından mahsup ediliyorsa KDV iadesi alan kuruluş olarak nitelendirilecektir.
Uygulamalar sonucunda fiilen gerçekleşen mal bedeli (hibeye esas) toplam tutarının %50 (elli)’sine hibe yoluyla destek verilir.
Hibe sözleşmesi kapsamında yapılacak hibe ödemelerinin ABD Doları karşılığının hesaplanmasında, T.C Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınır
Bu kapsamda, yapılacak hibe desteği ödemelerinin ABD Doları karşılığının hesaplanmasında, hibe katkısının Bakanlık tarafından T.C. Merkez Bankasından aracı bankaya aktarıldığı günde uygulanmakta olan T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınacaktır. Hibe desteği ödemeleri ABD Doları karşılığının, yukarıda belirtilen tutarları aşması durumunda, aşan kısım yüzdeyüz oranında yatırımcı tarafından finanse edilir.
Başvuru sahipleri kendi paylarına düşen ve hibeye esas toplam tutarının % 50 si oranındaki katkı payının finansmanını kendi özkaynaklarından temin etmekle yükümlü ve sorumludurlar. Mal alım tutarının hibe desteği kısmı, kamu kaynakları kullanılarak karşılandığı için gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanması gereken katkı payının finansmanında kamu kaynakları kullanılmaz.
F. HİBE DESTEĞİ KAPSAMINDAN KARŞILANACAK VE KARŞILANMAYACAK GİDERLER
Hibe desteği kapsamında karşılanacak giderler nelerdir?
Aşağıda belirtilen giderler, ilgili bölümlerde belirtilen istisnalar geçerli olmak kaydıyla hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
a) Yeni işlemesiz tarım makinaları satın alımları,
b) Yeni balyalama ve silaj makinesi alımları,
c) Basınçlı sulama sistemi için gerekli parsel içi yeni mal alımları,
ç) Yeni soğuk hava tesisatlı taşıma aracı alımlarına,
Mal Alımlarının Desteklenmesi Programı kaynaklarından belirtilen oranda hibe desteği verilir.
Yatırımcılar tarafından, satın alınacak ve hibe desteği verilecek tüm mal alımları yüklenicilerle yapılacak sözleşmeler kapsamında sağlanır.
Yatırımcılar tarafından, satın alınacak ve hibe desteği verilecek tüm mal alımlarının gerçekleşme bedelleri kesinlikle hibe başvurusunda belirtilen tutarı aşamaz,
Mal bedeli ile uygulama sahasına teslim giderleri, montaj giderleri ve eğitim giderleri tek bir mal alım faturası şeklinde düzenlenmesi durumunda toplam tutara hibe desteği verilir, ayrı ayrı faturalandırılması durumunda sadece mal bedeline hibe desteği verilir.
Başvuru sahipleri ve ortakları tarafından sürekli çalıştırılan veya düzenli ya da dönüşümlü olarak işe alınmış kişiler, kamu çalışanları, kamu kurumları ile kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlar yüklenici olamaz.
Hibe başvurularında belirtilecek tahmini mal alım tutarları piyasa etüdlerine dayandırılmalı, hibe başvurularında ayrıntılı olarak belirtilmelidir. Hibe sözleşmesine bağlanan makine alım tutarlarının hibe sözleşme süresince artırılma imkanı yoktur.
Mal alımlarında yüklenicilerle yapılacak sözleşmeler ve bunlara ait ödemeler, Yeni Türk Lirası olarak yapılır.
Proje kapsamında satın alınması plananlanan makina ve ekipman ile ilgili teknik bilgiler şartname şeklinde düzenlenerek proje ekinde sunulur.
Basınçlı sulama sistemlerine yönelik mal alımları kapsamında, pompa , filtre, kontrol ünitesi, ana ve yan dallara ait borular, bağlantı ekipmanları, vanalar, damlatıcı ve yağmurlama ekipmanları gibi sadece tarla içinde kullanılan mal alımlarına hibe desteği verilir.
Proje kaynaklarından karşılanamayan giderler nelerdir?
Bu rehberde, program kaynaklarından hibe desteği verilen giderlere ait tanımlamalarda belirtilen uygun olmayan giderlere ek olarak, hibe desteği kapsamı dışında olan diğer giderler şunlardır:
a) Her türlü borç ödemeleri,
b) Faizler,
c) Başka bir kaynaktan finanse edilen harcama ve giderler,
ç) Kur farkı giderleri,
d) Makine, ekipman kira bedelleri,
e) Nakliye giderleri,
f) Bankacılık giderleri,
g) Denetim giderleri,
ğ) KDV de dahil iade alınan veya alınacak vergiler,
h) İkinci el mal alım giderleri,
Basınçlı sulama sistemlerine yönelik mal alımları kapsamında, bent gibi su alma yapısı inşaatı, su kaynağından proje alanına kadar iletim hattı, yeni kuyu açılması, enerji nakil hattı, depolama tesisi gibi yapım işleri hibe desteği kapsamı dışındadır.
Soğuk taşıma aracı alımında, taşıma aracının ayrı alınması, soğuk hava grubunun ayrı imal ettirilmesi ve monte edilmesi şeklindeki alımlar hibe desteği kapsamı dışındadır. Mutlaka satın alımların soğuk hava tesisatlı olarak komple taşıt alımları şeklinde yapılmalıdır.
İkraz Anlaşması ve tadilatları ile Dünya Bankası Satınalma Kılavuzlarında ve Bakanlık tarafından yayınlanan satın alma el kitabında belirtilen kurallara uygun olarak gerçekleştirilmeyen, belgelendirilmeyen ve ibraz edilmeyen her türlü satınalma giderleri, hibe sözleşmesi kapsamında olsa dahi, hibe desteği verilmez.
Program kapsamında; başvurunun kabul edilmiş veya kabul edilmemiş olması dikkate alınmaksızın başvuru sahipleri tarafından hibe başvurusu hazırlanmasına ilişkin yapılan hiçbir harcama karşılanmaz; bu giderlerden dolayı herhangi bir sorumluluk ve yükümlülük üstlenilmez.
G- BAŞVURU SÜRECİ ve ŞEKLİ
Başvuru tarihi ne zaman başlar ve ne zaman sona erer?
Resmi Gazete’de yayımlanan Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı, Mal ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Yönetmeliği ve bu rehberde belirlenen esas ve usullere göre hazırlanan başvuru teklifleri, ilgili yönetmelikte belirlenen başlangıç tarihinden itibaren 1 Kasım 2007 tarihine kadar olan süreç içerisinde tarım il müdürlüklerine teslim edilir. Başvuru son tarihinden sonra teslim edilen başvurular değerlendirmeye alınmaz.
Başvuru formu hazırlık süresinde başvuru sahiplerine sağlanacak teknik desteğin kapsamı nedir?
Mal ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programına yönelik başvuru hazırlayarak başvuracak kişi, kuruluş ve kurumlar, başvuru konusunda il proje yürütme birimlerine başvurarak ihtiyaç duyulan teknik desteği herhangi bir bedel ödemeden alabilirler.
İl proje yürütme birimlerince verilecek teknik destek, başvuru hazırlanmasında karşılaşılacak sorulara cevap vermekle sınırlı olacaktır. Teknik destek başvurunun kabul edilmesi konusunda bir taahhüt niteliği taşıyamaz.
İl proje yürütme birimlerinin, yatırımcılara başvuru dosyası hazırlama sorumluluğu yoktur.
Bu Yönetmelikte belirtilen esaslara uygun olarak hazırlanacak, Mal ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programına ait uygulama rehberleri, başvuru formları ve bilgilendirici dokümanlar potansiyel yatırımcılara verilir.
Bakanlık tarafından düzenlenecek il çalıştayları, bilgilendirme toplantıları ve internet sayfası vasıtasıyla ilgililere bilgi aktarılır.
Bakanlık tarafından, Mal ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı uygulamaları konusunda il proje yürütme birimi ve il proje değerlendirme biriminde görev alacak kişilere yönelik eğitim programları düzenlenir.
Başvurular nereye yapılmalıdır?
Başvuru sahipleri satın alımların gerçekleştirileceği ilde bulunan il müdürlüklerine başvurur. Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı ile ilgilenen tüm kişi, kuruluş ve kurumlar, ilk resmi başvurularını il müdürlüklerine yapacaklardır.
Başvurular nasıl yapılmalıdır?
Proje başvuruları;
- Bu rehberde belirtilen proje illerinde gerçekleştirilmek üzere hazırlanır.
- Bu rehberde belirtilen yatırım konularını gerçekleştirmek amacıyla hazırlanır.
- Bu rehberde belirtilen niteliklere gerçek ve tüzel kişiler tarafından gerçekleştirilmek üzere hazırlanır.
- Bu rehber eki başvuru formuna ve içeriğine uygun olarak hazırlanır.
Başvurular, bir asıl bir kopya olmak üzere iki adet olarak tarım il müdürlüklerine elden teslim edilir. Tarım il müdürlükleri tarafından başvuru sahibine tarihli bir teslim alma belgesi verilir.
E-posta ve faks gibi başka yöntemlerle gönderilen, başka bir adrese gönderilen başvurular kabul edilmez.
H- BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Başvurular yerel ve merkezi bazda olmak üzere ayrı kriterler açısından değerlendirilir.
Başvuruların Uygunlık Açısından İncelenmesi nasıl yapılır?
Proje kapsamındaki illerde başvurusu alınan projelerin başvurunun uygunluğu ve teknik açıdan değerlendirmesi il müdürlükleri konu ile ilgili teknik personeli tarafından yapılır.
İl müdürlükleri öncelikli olarak proje başvuru evraklarını, başvuru sahibinin Uygulama Rehberinde belirtilen niteliklere sahip gerçek ve tüzel kişiler olup olmadığı yönünden inceler. Yapılan uygunluk kontrollerinde, uygunluk kriterlerini sağlamayan hususlar ve eksik proje başvuruları başvuru sahiplerine düzeltilmek amacıyla iade edilir.
Başvuru konusu ile teknik değerlendirme incelemesinde, başvuru sahibi tarafından proje başvurusunda belirtilmiş olan mal alımının proje sahibi tarafından kullanılma amacı, yatırım faaliyetine uygunluk, teknik özelliklerinin uygunluğu ve maliyetlerin piyasa fiyatlarına uygunluğu gibi incelemeler yapılır ve inceleme sonuçları bir rapora bağlanır.
İl müdürlükleri tarafından başvuru sahibi ve başvuru konusunun uygunluğu ile teknik değerlendirmesi yapıldıktan sonra uygun bulunan başvuruların birer sureti ile il müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme sonuçlarını içeren bir yazı her ayın beşine kadar Kırsal Kalkınma Merkez Yürütme Birimine gönderilir.
Değerlendirme Nihai Kararı nedir?
Mal ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programına yönelik olarak tahsis edilen hibe tutarı ve başvuru sayısı konusunda her bir il için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak illere tahsis edilecek hibe tutarı, Bakanlık tarafından uygunluğu tespit edilen başvuruların sayısı ve yatırım tutarına göre belirlenir.
Uygun olarak değerlendirilmiş başvuru sayısının, programa tahsis edilmiş ödenek tutarından fazla olması durumunda herbir yatırım konusundan herbir proje ilinde en az bir örnek uygulamanın olması, herbir proje iline eşite yakın hibe desteğinin verilmesi ve yatırım konularının önceliklendirilmesini sağlayacak değerlendirme kriterleri oluşturularak Makam Olur’u ile kesinleştirilir.
Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı için yılın bütçesine tahsis edilmiş ödeneğin en fazla yüzde otuzu “Mal ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı” kapsamında gerçekleştirilecek mal alımlarının desteklenmesi amacıyla kullanılır.
Balyalama ve silaj makinası ile basınçlı sulama sistemine yönelik mal alımları için, Tarım Reformu Uygulama Projesi ÇATAK (Konya) alt bileşeni proje uygulama illeri ve alanlarından gelen alımlara öncelik verilir.
Balyalama ve silaj makinası ile soğuk taşıma aracı alımları için, Tarım Reformu Uygulama Projesi Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı I nci ve II inci etap uygulamaları kapsamında kendileri ile hibe sözleşmesi imzalanmış ve yatırım tesislerini bitirmiş yatırımcılar tarafından yapılan başvurulara öncelik verilir.
Değerlendirme nihai kararı, Bakanlığın onayı ile kesinleşir.
Bakanlığın bir başvuruyu reddetme ya da hibe vermeme kararı kesindir.
Değerlendirme sonuçlarının açıklanması
Değerlendirmenin Bakanlıkça onaylanmasından sonra, hibe desteği verilecek başvurular, Kırsal Kalkınma Merkez Yürütme Birimi tarafından her ayın onbeşine kadar il müdürlüklerine bildirilir.
Kesin karar, yatırım sahiplerine il müdürlüğü tarafından beş iş günü içerisinde yazılı olarak iletilir.