View Single Post
Eski 04-05-2012, 11:37   #20
kelebek çalısı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Leylandii ağaçlarının etrafındaki ağaçlara zarar verdiği konusunda bir bilgim yok. Fakat İngiltere' de leylandiler sevilmeyen ağaçlar. Leylandi yasası diye bir durum bile olduğunu sanıyorum.

Leylandi aşırı hızlı büyüyen yapıda olması yüzünden, güneş ışığına olan erişimi kısıtlayıcı özelliği sebebiyle de leylandi bitkisinin yanı başında sınır komşusu olan insanların, leylandi yetiştiren ev sahibine karşı davalar açmasına sebep olan bir ağaç. Hatta cezası dahi var, bilinçsiz ve bir başkasının özgürlüğünü kısıtlayan hale geldiğinde, harekete geçmiyorsanız, para cezasına çarptırılıyor insanlar.

Enteresan geliyor bana. Ama İngiltere' de güneş ışığına erişimin normal iklim koşulları altında dahi oldukça kısıtlı olduğunu göz önüne alırsak, onlar için yaşamsal bir hak gibi düşünmeliyiz belki de.

Ayrıca leylandi hızlı büyüyen yapısından dolayı kontrolü zor bir btki olabilir. Boylanma yaptıkça budamak için daha da yükseğe erişmek zorunda olmak bunlardan biri.

Üstten budandığında, daha da kuvvetlenerek yanlara gelişmesi, yine kontrol altına almak ve düzenli bir görünüm için budama yapıldığında, bu kez ağacın odunsu kısımlarının göze hoş gelmemesi de cabası olarak, bazı insanlar bu bitkiyi tercih etmek istemeyebilir.

Dar ve sıkıntılı bölgelerde belki bunlar doğru olabilir ama geniş alanlarda, arazilerde kullanılması konusunda ise sıkıntı yaratacağına inanmıyorum. Bilakis rüzgar kesici olarak bence epey faydalı bir bitki olabilir.

Peyzaj uzmanları bu konularda daha iyi açıklamalar yapabilirler bizlere.


Düzenleyen kelebek çalısı : 04-05-2012 saat 21:07 Neden: harf hatası
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön