View Single Post
Eski 03-05-2012, 19:53   #248
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Sevgili Şebboy seven arkadaşlar., Şebboy konusunda, bildiklerim kadarıyla, birkaç bilgi paylaşmak istiyorum. ;

Şebboy un pek çok türü vardır ama en çok bilineni bahçe şebboyu (Cheiranthus cheri) ve Kesme çiçek (veya bordür çiçeği olarak kullanılan ) Mathiola incana.

Bu 2 şebboy birbirinden farklı. cheiranthus, çok yıllık, çevre koşullarına dayanıklı., Mathiola ise ( Bunun da ıslah edilmiş pek çok tür ve çeşidi var) dünyada en çok kullanılan şebboy. Islah yolu ile bazı gurupları % 95 katmerli çiçek açıyor. Bazıları % 40-50 Katmerli çiçek açıyor ancak bu bazıları katmerli ve yalınkat çiçekler fide döneminde ayrılabiliyor. Benim istanbulda dağıttığım tohumlar. bunlardandı. Bunlara 10 haftalık şebboy (ten weeks ) diyorlar, pek çok serisi içinde benimkiler Lucinda serisinden. Bunların Mor, pembe, lacivert, beyaz, kırmızı renkleri var. Biz bunlara renkli şebboy diyoruz. Genellikle Tohumları Ekim- Aralık arasında ekiliyor, fideler soğukta bazısı sararıyor, Sarı fideleri bırakıp Yeşil çıkan fideleri söküp atıyoruz. Sarılar katmerli. Ve Yaklaşık Nisan ortası - Mayıs ortası nda çiçekleniyorlar.

Diğer taraftan Katmerli, beyaz şebboylar çok sıcak yaz ayları hariç, yılın her ayında tohum ekilip, fide yapılabiliyor. Fide den çiçek açıncaya kadar 3-5 ay süre istiyor. Sonra sökülüp yenisi dikiliyor. Bunların ömürleri 3-5 ay kadar.

Tohum ekimi çok basit: Küçük gözlü viyollere torf doldurulup, gözlerin üzerine parmakla sıkıştırılır, gözlerin üzerine parmakla bastırılıp çukurlaştırılır, Tohum her göz için 1 adet ekilir ve üzerine kapak atılarak bastırılıp sulanır. 7-10 günde çimlenir, çökertene karşı yeni çıkan fideler ilaçlanır. 2-3 gerçek yaprak çıkarınca yerlerine dikilir.

diğer

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön