View Single Post
Eski 03-05-2012, 13:35   #30
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
04.01.14 Parçacık Film Teknolojisi – Uygulama

Tipik bir uygulama hazırlığı, uygulama ve sonrasını adım adım görünrülemeye çalıştık.

Bahçe uygulamalarında, uygulama aleti olarak, 1-2 litrelik fıs fıs, mekanik veya motorlu sırt pompası, muhtelif kapasitelerde pulvarizatör veya daha büyük bahçeler için atomizer kullanılabilir.

Tarla uygulamalarında ise ULV veya diğer tarla püskürtme sistemleri kullanılabilir.


Name:  malzemeler.jpg
Views: 21299
Size:  32.4 KB

Uygulamayı çoğu armut çeşitleri olmak üzere 150 fidanda yapacağız. Yapraklar henüz çok taze olduğu için hayli hidrofobik, kolay kolay suspansiyon tutmuyor. Bu yüzden bağlayıcılığı daha yüksek olan akışkan kontrollü suspansiyon hazırlayacağız.

Akışkan kontrollü suspansiyon için püskürtme deliği 0,8 mm olan pulverizatör tabancasını seçiyoruz. Standart 1,2 mm'lik tabanca suspansiyonumuzun damlacık boyutlarının olması gerekenden daha büyük olmasına sebep oluyor.

M97 hidrofilik formülasyonuna uygun ultra-fine kalsine kaolinden %5 yoğunlukta kullanacağız. Büyücek bir kovaya doldurup el kantarıyla tartıyoruz. 5 kg malzeme kovanın 2/3'ünü doldurdu.

Bu uygulamada iki aktif maddemiz var. Soldaki organik sertifikalı, kükürt içerikli bir fungusit, bu dönem muhtelif patojen fungus sporlarının taze sürgün ve yaprakları enfekte etme olasılığı yüksek. Sağdaki ise lime-sülfür (kireç-kükürt). İkisinden de %0,5 oranında kullanacağız.


Name:  dispersiyon_katkilar.jpg
Views: 21632
Size:  52.5 KB

Tanka 50 lt civarında su doldurduktan sonra karıştırıcıyı çalıştırıyoruz. bir yandan su doldurmaya devam ederken, hazırlamış olduğumuz kaolini azar azar tanka boşaltıyoruz. 100 litre su tamamlandığında kaolin de tanka boşaltılmış oluyor. Karıştırıcı sürekli faal.

kireç-kükürtü da azar azar tanka döküyoruz. Peşinden diğer aktif maddeyi tanka koyuyoruz.


Name:  akiskan_kontrol_katki.jpg
Views: 21116
Size:  37.7 KB

Bir kaç dakika tüm malzemenin iyice karışmasını bekledikten sonra, hassas terazide önceden tartarak hazırladığımız akışkan kontrolünü sağlayacak malzeme karışımını azar azar tanka boşaltıyoruz. Bu karışımın özelliğinden dolayı saat tutarak 25 dakika düşük devirde karıştırmaya devam ediyoruz. Suspansiyonu akışkan kontrollü yapmasaydık bu 25 dakikalık ilave karıştırmaya gerek yoktu.

Sürenin sonunda suspansiyon istediğimiz özelliğe geliyor. Kireç-kükürt suspansiyonu hafif sarıya boyadı. Yapraklar üzerinde kuruduğunda bu sarılık kaybolacak.

Suspansiyonu hazırladığımız suyun PH değeri 7,8 idi. Hazır suspansiyonu ölçtüğümüzde hayli alkali kireç-kükürt sayesinde PH 9,22 çıktı.

Name:  uygulama.jpg
Views: 22248
Size:  67.1 KB

Uygulamayı yaparken tabancayı bitki ile aramızdaki mesafeye göre ayarlıyoruz. Pulvarizatörü düşük devirde çalıştırıyoruz. Ağaçlar daha yüksek olsaydı 1-2 kademe daha fazla güç vermemiz gerekebilirdi. Suspansiyon, püskürtülen bir su şeklinde değil, adeta bir duman gibi tabancadan püskürüyor. Damlacıklar sis zerreleri gibi, havada kolayca asılabiliyor.

Sis zerreciklerinin solunum yollarımıza girmemesi için basit de olsa bir maskenin kullanılması mutlaka gereklidir ve ihmal edilmemelidir.


©Meyvelitepe

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön