View Single Post
Eski 03-05-2012, 07:29   #5619
rhepsag67
Ağaç Dostu
 
rhepsag67's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-02-2012
Şehir: KDZ.Ereğli
Mesajlar: 177
Sayın Lilium'a hak vermemek elde değil. Tırtıllara karşı yapılan doğal mücadele ile ilgili bir haber okumuştum, ilginizi çekebilir.

Orman da Keklikler Tırtıl Sever !

Muş Kızılağaç Orman İşletmesi Şefliği ,Tırtılla Biyolojik Mücadele de Keklikleri kullanılıyor.
Muş Orman İşletmesi, ilkbahar aylarında orman dokusunu olumsuz etkileyen ve ekili tarım arazilerine zarar veren tırtıl popülasyonunu azaltmak için biyolojik mücadele başlattı.
Kızılağaç Orman İşletmesi,Ormanlarda Tırtılla Biyolojik mücadele için Zengök ve Üçevler bölgelerindeki ormanlık alana 75 keklik bıraktı.
Orman İşletme Şefi Hülya Kılıç, tırtılla biyolojik mücadelede kullanılacak kekliklerin bir kısmını Zengök bölgesine bir kısmını ise Üçevler Gurubu bölgesine bıraktıklarını ifade etti. Kılıç, kekliklerin biyolojik mücadelede başarı sağladığını belirterek, "Bir keklik günde ağırlığının yaklaşık 3 katı tırtıl yiyor. Günde 1.5 kilogram tırtıl yiyecek demektir. Ayrıca keklikler yaklaşık olarak 25 gün içinde yavru çıkarıyor. Bunu da hesaba katarsak bizler bu konuda başarı sağlayabiliriz" dedi.
Kılıç, mücadele yapılmadığı taktirde tırtıl popülasyonunun artacağını ve ormanlık alanların zarar göreceğini kaydetti.
Ormanlara zarar verilmemesi için kimyasal mücadele yapmadıklarını kaydeden Kılıç, "Ormanlarda görülen tırtıl zararlısını önlemek amacıyla biyolojik mücadele kapsamında keklikleri doğaya bıraktık. Keklikler, tırtıl popülâsyonunu azaltacak ve tabiat zarar görmeyecek’’ dedi.

Sevgi ve saygılarımla...

rhepsag67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön