Yaklaşık 10 dönüm üzerinde 350 adet (haziran 1 hasat tarihli) şeftali yetiştiriyorum. Şeftali yetiştiriciliğinde en çok görülen HASTALIK Yaprak Kıvırcıklığıdır. Bu hastalığın etmeni bir mantardır ve doğada bolca bulunur. Bilindiği gibi tarımda mantari hastalıklar için bakır türevleri kullanılır. Bakır sülfat + Kireç = Bordo Bulamacı ya da göz taşı olarak adlandırılır. Ben 6 yıldır yetiştirdiğim ağaçlara yaprak kıvırcıklığını önlemek için göz taşı ya da hazır bordo bulamacı denen uygulamaları yaptım.
400 lt suya 12 kg sönmüş kireç 12 kg bakır sülfat % 3 lük direkt uygulama yaptım gözler yanmadı ; Ama hastalık ağır derecede görüldü,
400 lt su 8 kg sönmüş kireç 8 kg bakır % 2 lik uygulama hastalık görüldü,
Hazır göz taşı atıldı; hastalık görüldü,
Peki Neydi bu illeten çaresi oran olmadığı kesindi...
Bu hastalık etmeni kışı toprakta ve ağaç dallarında geçirir ancak sıcaklık ve besin ortamı bulamadığı için kolonize olup zarar veremez. Ne zaman sıcaklık baharla birlikte arttı su arttı ağaca su yürüdü kolonize olmaya başlarlar. Bu yüzden ilaçlama zamanı son derece önemli. Hazır göztaşı uygulamalrımda problem atılan ilacın yağmurla hemen yıkanmasıydı. Eğer direkt %3 verilirse kesilmeyen yağmurlar bakırı yıkar. Sonuç olarak edindiğim deneyimlere göre; Gözler kabarıp içindeki pembe görünmeden hemen önce % 1,5 göztaşı,
arkadan göz içindeki çiçeğin pembeliği görünür görünmez hafif açılmadar sonra %1,5 ki bu iki uygulama arası 2 hafta kadardır. bu şekilde atılan göztaşından kesin sonuç aldım. Eğer ağacınızın yaprakları kıvrıldı yanı hasta olduysa hiç bakır atmayın hiç bir faydası olmaz. hasta yaprakları koporıp temezleyin. Yerine yenisi gelir.
|