Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi imo
Limon fidanımın toprağında pek çok ve çeşitli böcek olduğunu gördüm,tam bir ekosistem kurmuşlar.Burdaki fotoğraflarından tanıdığım kadarıyla kırmızı örümcek,yaprak biti,ve tanımadığım bir kaç çeşit daha mevcut.Ayrıca bir kaç seferde yapraklarda pamuklu bir denen zatla karşılaşıp yok etmiştim.Limonumu aldığım haftadan beri(bir problem olduğunu hissetmiştim) yaklaşık bir hafta aralarla arap sabunu,z.yağı,sarımsak karışımı ilaçla ilaçlamıştım demekki vız gelmiş onlara bu,gerçi yaprakları koruduğuna inanıyorum,tatlı sıvı yok olmuştu neredeyse(pamuklu arkadaşların bıraktığını sandığım).
Şu anki planım kükürt alıp bolca toprağa serpmek ve bir şekilde yapraklara bulaştırmak.Genede evde 2,5 yaşında bir çocuğum olduğu için bilmediğim maddelerle uğraşmak pek cazip gelmiyor.
Bana önerebileceğiniz zararsız maddeler varsa çok sevinirim.
|
Toprağınızda ekosistemin sağlam olmasına sevinmeniz gerekiyor, dünyada bozulan o kadar çok sistem var ki. O yüzden aynı toprakta pekçok canlılın yanyana yaşamasına sevinmelisiniz. Merak etmeyin sizin toprakta görüp de yaprak biti ve kırmızı örümcek dediğiniz canlılar kesinlikle benzettikleriniz olamaz. Zira yaprak biti bitkinin çoğunlukla yaprağı, bazen yumuşak sapları ve bazen de yumuşak gövdelerde bulunur. Kırmızı örümcekler de çoğunlukla bitkinin yaprağı ve nadiren de kışlamak için bitkinin gövdelerinde bulunurlar, bu iki zararlı da toprakta bulunmazlar. Olsa olsa saprofit akarlar olabilir. Bitkinizde belirgin bir zarar yoksa telaş etmeyin. Yapraklarda meydana gelen tatlı maddelere gelince, yaprak altlarına bakın, mutlaka emici bir böcek mevcuttur. Yaprak bitleri, pamuklu bitler, kabuklu bitler vs. homopter emiciler bitki öz suyunda kendileri için gerekli maddeleri alıp geri kalanını (çoğunlukla şekerler) dışarı atarlar. Buharlaşmanın etkisiyle bu şekerli maddeler giderek yoğunlaşır. Bitkinin solunumunu ve fotosentezini olumsuz etkiler. O yüzden hangi yolla olursa olsun mücadele etmelisiniz. Bu böceklerle mücadelede önemli noktalardan birisi de karınca mücadelesidir. Çünkü karıncalarla mutualist bir ilişkileri vardır.