Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mehmetckc
Geçtiğimiz günlerde zeytin ağaçlarımızın gübrelenmesi için kompost yapmaya karar vermiştim. Fakat işlerimin yoğunluğundan ve yeşil malzeme bulmanın zorluğundan dolayı kompost yapımından biraz uzaklaşarak, temin edebileceğim malzemeleri kullanarak elde edebileceğim bir gübre ile bir an önce ilk uygulamayı yapmaya karar verdim.
Çünkü toprak analizi neticesi çıkmış ve toprağın çook şeye ihtiyacı olduğunu görmüştüm...
İlk önce bir dipçik fabrikasından 10 ton ince talaş buldum.
Eklenti 286191
Daha sonra bir köylüden 65 ton büyükbaş ve küçükbaş karışığı hayvan zibili aldım.
Eklenti 286192
İkisini karıştırdıktan sonra _bir bankada üst düzey yönetici olan bir arkadaşımın tavsiyesi ile_ her 15 tona 1 çuval olacak şekilde şeker gübresi ilave ettim  Yahu bu şeker gübresi de neyin nesi diye araştırınca da %21 azot, %24 kükürt ihtiva ettiğini öğrendim. Hadi azotu anladım da, kükürt ne işe yarar onu pek anlamadım doğrusu  Yoksa kükürt bu arkadaşımda bağımlılık mı yaptı  malum gülleci bulamacında da %20 kükürt var.
Eklenti 286193
Sonrasında eksik birşeyler hissettim... Tabii ya sayın safranlı'nın tavsiyesi EMA tabii ki.
Geçtiğimiz günlerde 1 lt EM1 sipariş etmiştim, 2 lt geldi. Fazla göndermişsiniz birader geri göndereyim dediğimde başka bir kargoyla karıştırıldığını öğrendim. Bunun kendi hataları olduğunu, ürünün bende kalabileceğini, hediye ettiklerini söylediler. Onurlu bir duruş, fakat 15 dakika sonra yeniden aradılar ve elimdeki ürünün ambalajında EM1 Yazsa da EMA olduğunu, bunu tekrar aktifleştirme işlemine tabii tutmamam gerektiğini, EM1'imin de en kısa zamanda tarafıma ulaştırılacağını söylediler. Diğer müşteriyi kıskandım doğrusu. Ben 1 lt EM1 yanında 2 lt EMA hediye almışken, sanırım o 2 lt EMA yanında 1 lt EM1 hediye aldı. Karlı alışveriş doğrusu.
Eklenti 286194
Neyse EM1'imi henüz aktifleştirmediğim için elimdeki mevcut 2 lt EMA'yı 40 lt su ile seyrelterek zibile döktüm ve üstünü naylonla kapattım.
Eklenti 286195
Zibili 15 gün kadar sonra kepçe ile karıştıracağım, bu arada da elimdeki EM1'den 5 lt daha EMA hazırlayıp uygulayayım diyorum.
Bu işe girişmeden evvel beni cesaretlendirerek tavsiyeleri ile yönlendiren forumdaki arkadaşlarıma minnettarım.
Saygılarımla,
|
Aslında yapılan ahır gübresinin olgunlaştırılması, bir az da kompostlaştırılmasıdır.
Yeterli nem yakalanırsa_ %50 gibi_ 50 ile 65 C lerde ısı oluşacak. Kuru gübrede yanma olmaz. Olgunlaşma süresi 1 ay ile 6 ay arasıdır. Bu süre içinde üzerinde böçeklenme veya otlanma görülürse_ yerli yanma olmuyordur_ üzerine ince bir tabaka sönmemiş kireç atılır. ( Ben olsam börtü_böceğe ota bakmam gider atardım. Kireç mateyalin _ amonyak ve fosfat gibi gübrelerle kullanımında değerini daha da artırır)
Buna
sıcak gübre dedik...bu
birinci yol;
Şimdi bu işlem sürerken gübreyi havalandırırsanız _ yani sıcak ayrışmadan dolayı_
azotun ve organik maddenin kaybına yol açarsınız.
Azotu ve organik maddeleri gübreye hapsetmeniz gerekir. Bunun için hemen soğuk ayrıştırmaya geçmeniz gerekir. Gübreyi havalandırmadan üzerine su döküp sönmesini sağlamalısınız.
Buna soğuk gübre diyoruz...
Sıcak ayrıştırma gübrenin olgunlaşmasını hızlandırırken soğuk ayrıştırma süreyi uzatır; size 5, 6 ay yeter...
Yani burada yapılan gübrenin olgunlaşmasının aynında zengin içeriğini kurumak için
en uygun yol;
sıcak ve soğuk ayrıştırmanın peş peşe yapılması yani sıcak ayrışma ile başlanıp soğuk ayrışma ile bitirilmesidir.
Bu da
'serin' gübredir...
Not:
Ahır gübresi hafife alınmayacak kadar _ Azot, fosfor, potasyum yanında_ kalsiyum, magnezyum demir, bakır, bor, çinko molipten gibi elemetleride içerir..
Bu gübre tüm bitkiler ve tüm topraklara rahatlıkla kullanılır.
Toprağa verlecek en uygun zaman _ yani ondan yüksek oranda yararlanmak için_ ilkbahar ve sonbahardır.
Hafif yapılı topraklarda _ benim gibi_ ilkbaharda, Yağışı az olan ve ağır topraklarda sonbaharda verilmesi daha iyidir...
Toprağa serilir ve hemen toprak altına alınır. Kapatılmazsa kayıplar yaşanır.
Çok gelirde bekletmek zorunda kalınırsa yine yığın halinde üzeri örtülerek bekletilir.
( Bu gübreyi duyan Zeytinleri değil ama gübreyi kesin çalar; müdür de atamayla gelmiş olsa bile kesin seçimle gider)
Saygılar