View Single Post
Eski 22-04-2012, 20:09   #863
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka Mesajı Göster
Bir de önümüzdeki günlerde toprağın hava alması için fidan çukurlarını açtırmayı 1mt derinliğinde açtırmayı düşünüyorum. Çukurun en alt kısmına birkaç kilo atıp üst kısımlara doğru azar azar toprağa karıştırmayı düşünüyorum. Miktarla ilgili bir sınır var mı acaba ben çukur başına altta 5 kilo kullanıp üstlere doğru 40cm 90cm arasına da 5 kg karıştırmayı düşünüyorum. en üst kısma da 1 kg kadar karıştırmayı düşünüyorum. Üst kısımda az kullanıp fidanları yakma ihtimaline karşı az atacağım. Sizce miktarlar ve uygulama şekli mantıklı mı yoksa fazla mı gelir? Lütfen bir yol gösterin kafam çok karışık
Hasan bey ben sizin kafanızı iyice karıştırabilecek miyim bakalım?

Bildiğim kadarıyla 10 dönümden fazla yeriniz var ve ceviz dikeceksiniz. ( Meyve ağaçları dikiminde artık ''sırta dikim tekniği'' uygulanıyor son zamanlarda bi düşünün derim.)

1.)1 m. derin cukur açtırmayı düşünüyorsunuz; çukurdan çıkan toprağa 5 kg. leonardit, 5 kg. klino ve 10 kg. iyi yanmış hayvan gübresi ya da kompostu karıştırıp fidanları dikerken kullanırsanız;

2.)Ayrıca _ önceden_ fidan çukurlarının tabanına bir kürek lonardit ve bir kürek klino atarsanız çok iyi olur.

Şimdi açık kök ceviz dikimi geçti. Tüp dikecekseniz böyle yapınız derim.

Ben açık kök dikmenizi öneririm. Daha ucuza gelir.

Ben şöyle yapardım.

Çukurları Eylül ayında açtırır. her çukur dibine bir kürek dolusu leonardit ve kilino atardım. Üstüne de (1. madde) zenginleştirdiğim çukurdan çıkan toprak ile kapatırdım. Ortalarına bir sırık dikerdim.

6 ay sonra, mart gibi _ üzerinden bir kış geçecek ve klino+leonardit+gübre üçlüsü çalışmaya başlamış olacak_ fidanları diker geçerdim.

Eğer sırta dikim yapacaksam;

30 cm. ya da yarım m. çukurların üstüne 1m kare genişliğinde tümsek yapardım ve fidanları bu sırta dikerdim.

Sonra da fidan sırasını baştan başa sırt yaptırırdım. Yani baştan başa fidan sırası yüksek fidan arası düşük seviyede olur ve sadece boydan boya toprak işlemesi yapılır. ( bi düşün derim, ama Sn. Mine Pakkaner bu konunun uzmanıdır diye söyleleyim)

Kolay gelsin.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön