View Single Post
Eski 22-04-2012, 15:50   #90
ciceksever70
Ağaç Dostu

ciceksever70's Avatar

Giriş Tarihi: 14-02-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Lupine nazlı, direkt yetişeceği yere ekin, sakın yer değişimi yapmayın yazarlar ya tıpkı Gardenya gibi abartıldığına karar verdim. 45 lik 3 viyole Lupin tohumlarını hiç suda bekletmeden ektim, üzerini şeffaf elbise poşetleriyle kapattım, bol güneş alan açık mekana bıraktım, 2 gün sonra çıkan şiddetli fırtınada 2 viyol tepetaklak oldu, tüm toprak poşete boşaldı.

Aldım kucağıma poşetleri, torfun içindeki yeşermeye başlamış tohumları yeniden torf doldurduğum viyollere ektim. Sonuç; hepsi filizlendi. Gerçek yapraklarını çıkardılar, artık kurtardılar diye üzerlerini açtım, nispeten rüzgar almayan bir köşeye kaldırdım. Derken, geçen haftaki fırtınada yine 2 viyolü tepetaklak olmuş topraklar bir yanda fideler bir yanda bahçeye dağılmış buldum.

Yine viyollere yeni toprak doldurdum, toplayabildiğim kadarını yeniden diktim. Hatta yarısını da sağa sola bulduğum saksılara diktim.

Sonuç; Yer değiştirilmesinden hoşlanmaz denilen fidelerin hepsi 4. 5. yapraklarını çıkarıyorlar, dimdik ayaktalar. Benimki zorunluluktan oldu ama biraz da deney olmuş oldu.

Ve şimdi diyebiliyorum ki korkmadan tohumdan yetiştirebilirsiniz. Eğer tohumlarda bir sorun yoksa suda bekletmeseniz de 2-3 güne çimlenmeye başlıyor, ama yapraklarının toprak yüzeyinde görülmesi 1 haftayı buluyor.

Bu sene değil ama seneye size 150 adet Lupinle göz ziyafeti çekmek istiyorum.

Not: Bu sene 200 e yakın zambakla açılış yapacağım.
Sevgili limon ben de cok sevdigim icin bahcede ekmedigim yer kalmadi. Kisin deney yaparak baska yerde cimlendirip bahceye aktardiklarim da iyi durumdalar. Bazen deneye yanila dogruyu bulmak daha iyi galiba. Sevgiler.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön