View Single Post
Eski 22-04-2012, 10:50   #1660
elek
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-04-2010
Biraz daha detay ekleyeyim istedim transferle ilgili, ancak resimler çalınan bilgisayarımla birlikte kaybolduğundan maalesef görsel ekleyemiyorum. Ama tarif edebilirim

Bitkinin köklerini kopmamasına dikkat ederek güzelce yıkayın. Ben topraktan ilk çıkardığımda kök boğazı ve kökler simsiyahtı; canlılık belirtisi gösteren çok az kök vardı. Yanında dalları çoktan kuruyup bitmiş olan kökler de kararmıştı; tahminim bu kararmaya ne sebep oluyorsa topraktaki gardenyaların hızla kötüye gitmesinden de o sorumlu. Geçireceğim daldaki ölü kökleri biraz temizledim, 1 tatlı kaşığı oksijenli su+1 lt su ölçüsünde hazırladığım suda biraz beklettim ve diatomite diktim. İlk bir ay sadece su verdim, sonrasında suya besin de eklemeye başladım.

Sanırım gardenya da kökler saksıyı doldurmadan açmayanlardan; çünkü saksı altındaki deliklerden kökler görünmeye başlayınca (yaklaşık 2 ay önce) tomurcuk oluşturdu. Bu nedenle biraz küçük bir saksıyla başlamanız erken çiçek görmek açısından daha iyi olabilir (Benim saksı 13 cm'lik)

Şu anda bitkinin bakımıyla ilgili tek yaptığım suyu bittikçe yenilemek (şu anda yaklaşık olarak haftada 2 kere 2 kahve fincanı besinli su tüketiyor ) ve aklıma geldikçe fısfıslamak. Besin olarak en basit marketlerde bile renk renk şişelerde satılan sıvı gübreleri kullanıyorum (isim vermek reklama girer, daha da açık tarif edemem sanırım ) Üreticinin önerisine uygun olarak 1 kapak besin+1 litre su şeklinde hazırlanarak kullanılıyor. NPK oranları 5-5-5; 4-5-6 ; 4-6-5 olan gübreleri kullanıyorum (özel bir seçim değil; 3'ü bir arada promosyonlu olarak aldığımdan Biri bitince diğerine geçiyorum)

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön