View Single Post
Eski 21-04-2012, 15:18   #24
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
04.01.12 Parçacık Film Teknolojisi – Malzemeyi Tanıyalım

Kaolin bir mineral olarak, yatakların oluşma şekli, çıkarıldığı ocak ve o haliyle diğer mineral ve başka madenlerle karışık hali, bir çok adımdan oluşan safsızlıklardan ayrıştırılma süreci ve bunun için uygulanan teknolojiler, kimyasal içerikleri, farklı amaçlar için işlenme süreçleri sonucunda elde edilen nihai ürünler fiziksel ve kimyasal bakımdan bir çok farklılıklar gösterirler.

Name:  kaolin_process.jpg
Views: 22063
Size:  51.2 KB
Yüksek teknoloji bir ABD-Georgia tesisinin ana üretim adımları. Onlarca farklı özellikte kaolin üretiyorlar

Parçacık film teknolojisinin oluşturulma sürecinde amaca en uygun mineral ve bu mineralin olması gereken fiziksel ve kimyasal özelliklerinin tüm geçmiş literatürün göz önüne alınmasının yanı sıra çok fazla deneme yapıldığını ve bir çok faktör gözetilerek mineral olarak kaolin'e karar verildiğini, elde edilmek istenen çok fonksiyonlu etkilere en uygun fiziksel ve kimyasal özelliklerin belirlendiğini anlıyoruz.

Buna göre belirlenen işlenmiş kaolin minerali özetle, rafine edilerek serbest silika kristallerinden ve diğer safsızlıklardan arındırılmış, demir ve diğer ağır metallerden ayrılmış, kalsine edilerek amorf bir yapıya dönüşüp su emmeyen özelliklere sahip olmuş ve UV, IR ışınımlarını PAR ışınımlarından daha fazla yansıtacak optik özelliklere getirilmiş, tane boyutu 2 mikron altına, ortalama tane boyutu 1 mikron altına indirilmiş, yüksek beyazlık değerine sahiptir.

İlk belirlenen malzeme, mineral olarak bu özelliklere sahip olmasının yanısıra ek bir işleme adımıyla hidrofobik (su itici - ıslanmayan) hale getirilen adına M96-18 formülasyonu denen malzemeydi.

M96 formülasyonu, laboratuar ve saha araştırmalarında çok olumlu sonuçlar vermiş olmasına rağmen, ek işleme adımları sebebiyle artan maliyet ve bazı uygulama güçlükleri sebebiyle aynı fiziksel ve kimyasal özelliklerde hidrofobik yapılmamış hidrofilik (ıslanabilen) mineral kullanılarak tüm araştırmalar tekrarlandı.

Pek çok temel etkide benzer veya yakın sonuçlar alınmasından dolayı hidrofilik kaolin M97 formülasyon adıyla Parçacık Film Teknolojisinin temel malzemelerinden biri oldu.

M97, suda disperse edilebilmesi, ayrıca bir solvent gerektirmemesi, herkeste bulunan pestisit püskürtücülerle kolay uygulanabilmesi sebebiyle, M96'nın bazı etkilerini birebir gösterememesine rağmen en yaygın kullanılan malzeme oldu.

Buna rağmen, bazı özel durumlarda M96'nın hala bir kullanım değerinin olduğunu, bitkilere yapılan mineral kaplamanın ıslanmaması gereken durumlarda M96 kullanımından başka bir yol olmadığını da görüyoruz.

AFRS ekibinin araştırmaları sonucunda en yaygın kullanılacağı düşünülen M97 formülasyonunun çiftçilerin ulaşabileceği bir ürün haline getirilmesi gerektiğinde CRADA anlaşması sebebiyle ayrıcalığa sahip şirket, Surround isimli ürünü çıkarttı.

Takiben, gerek AFRS ekibinin, gerek başka araştırma kurumlarında ve başka ülkelerde yapılan araştırmaların hemen hepsinde kullanılan malzemenin Surround olması içeriğindeki M97 formülasyonu sebebiyle anlamlıdır. Surround'u bir marka olmanın ötesinde belirli fiziksel ve kimyasal özelliklerdeki M97 formülasyonunun temsili olarak düşünebiliriz. Nitekim Avustralyada yapılan bazı araştırmalar başka bir marka fakat yine M97 mineral formülasyonuna sahip ürünlerle yapılmış.

Bu yüzden, Parçacık Film Teknolojisinde kullanılan, üzerinde, bir kısmından bu yazılarda da söz ettiğimiz oldukça geniş bir literatür oluşan işlenmiş kaolin mineralinin hidrofilik olanını M97, hidrofobik olanını da M96 olarak anacağız. Tüm araştırma ve makalelerde "Malzeme ve Yöntemler" bölümlerinde anılan Surround WP'nin M97 formülasyonu olduğunu düşünmeliyiz.

©Meyvelitepe

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön