saf su kaynakları
Mesleğim gereği fazla detaylara ve förmülasyonlara gir bu konuyu sıkıcı hale getirmeden herkesin yaralanabileceği birkaç değişik saf su temini için ilk mesajımı yazıyorum,öncelikli kolay yöntemler
1- yağmur suları 2-4 alman sertliği
2-her marka doğal kaynak suları veya ambalajlı içme suları max 5 a.s.
3-kaynatma yöntemi ile sertliği oluşturulan CaCO3 ve MgCO3 çöktürülmesi
4-Su arıtma cihazları reçine dediğimiz (Sodyum Alimüna Silikat) ile iyon
değişimi ile sertliği giderir.Ancak belirli bir kullanım süresinden sonra
dejenere olan reçineyi tuz marifetiyle rejenerasyona tabi tutmak
gerekir.Bu işlem sonucunda reçinenin çok iyi temizlenip NaCl ün ortamdan
uzaklaştırılması zorunludur.
5-Buz dolabınızdaki buzun çözülmesi ile oluşan suyun sertliği bizzat benim
tarafımdan ölçülmüştür. 2-3 alman sertliği
6-Bulabilirseniz sodyum tripoli fosfat, sert suda azar azar eriterek suyun
bulandığını gördükten sonra su berraklaşıncaya kadar eritilmeye devam
edilir,berraklaşınca kesilir.Sürekli karıştırılmalıdır.Sonuç 0 sertliktir.
Ülkemizdeki şebeke içme sularımız bölgelerimize göre 15 alman sertliği ile
50 alman sertliğine çıkabilmektedir.Bu değerlere göre yukardaki değerlerin
ne kadar düşük olduğu görülmektedir.Herkese iyi çalışmalar.
|