Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan
Birkaç gün önce leylak fidemdeki köpük oluşumlarından bahsetmiştim, geçen süre içinde leylağımı dikkatle kontrol etmeye devam ettim. O köpükleri birkaç kez daha temizledim, üzerinde zararlı açısından şüpheli olabilecek yaprakları ve küçük bir dalı uzaklaştırdım (bazı yenikler ve siyah,böcek yumurtası olabilecek birikimler vardı üzerlerinde) , fidenin toprak üstü kısmını dikkatle suyla yıkadım ve havlu kağıtla kuruladım. Köpük oluşumu durmuş gözüküyor. Fide de oldukça yeşil ve sağlıklı gibi. Yapraklardaki yeniklerde de artma yok. Bu hafta sonu bahçeye dikmeyi düşünüyorum.
Fideleri Yalovadan kargoyla getirtmiştim. Belki de stres veya gözle göremediğim küçük bir yaralanma bu olaya yolaçmış olabilir mi diye düşünüyorum.(Acaba leylakların kimyasal yapısında saponin gibi köpük oluşturabilecek bileşikler var mıdır diye de düşünmeden edemiyorum) Neyse, bunu bitki bilimcilere sormak lazım ama fidanım iyi gibi  ...
Belki günün birinde bir başkasının da başına bir "köpüren leylak vakası"gelebilir diye sizlerle paylaşmak istedim son durumu  )
|
Bence salyangoz yumurtasına benziyor.