Herkese iyi gunler, Senol bey daha once de bu yamadori konusu tartisildi. Gelismis ulkelerin hamen hemen hepsinde dogadan agac sokmek suctur ve cezasi vardir. Ormanci arkadaslarimizin, ve Jandarmaya yakalanmis arkadaslarin soylediklerinden, Turkiyede de dogadan agac sokmek yasaktir
Biz burada agaclar.net olarak bonsai yapmak icin dogadan sokulmus bir agaci, sokene iyi yaptin dersek bu suca ortak olmus olmak yaninda bir cok uyeyi de yonlendirmis olmazmiyiz. Memedin dedigi gibi biz yamadori yapmayin demiyoruz. Turkiyede dogadan agac sokmek yasalara aykiridir SUCTUR ve cezasi vardir.
Daha once de soyledim tekrar edeyim, Kendinizi yamodori konusunda yeterli bilgiye sahip oldugunuzu dusunuyorsaniz, ozel mulklarde mulk sahibinden[ki siz oyle yaptiginizi soyluyorsunuz.] izin alip agac sokebilirsiniz. Ozel mulkte olmasina ragmen kimi agac cinslerinin de koruma altinda olabilecegini dusunup yetkililere danismakta fayda vardir.
Dogaya ne kadar agac dikseniz bile, bu size dogadan agac sokme ayricaligini tanimiyor. Bonsai heyecaninizi anliyorum ve hak veriyorum ama inanin iyi bir bonsai elde etmenin en cabuk yolu fidancilari gezip gozunuze kestirdiginiz saksi icindeki yasli fidanlar uzerinde calismaktir. Resimlerini gorup imrendiginiz bonsailer bir iki yil icerisinde olusmus calismalar deyildir Bonsai icin zaman gereksinimi vardir ve nasil olsa sizler bu ise baslamis bulunuyorsunuz. belli bir zaman sonra hayal ettiginiz bonsailere sahip olacaginizi dusunuyorum.
Hepinize guzel bonsai calismalari diliyorum.
|