View Single Post
Eski 17-04-2012, 07:52   #1
malina-x
Ağaç Dostu

malina-x's Avatar

Giriş Tarihi: 04-07-2004
Eymir Gölü - ODTU

Sayın Cüneyt Özdemir

Bugünkü Radikal Gazetesinde Ankara Notları Başlıklı yazınızda

"...Gökçek'in bir diğer büyük projesi ise ODTU arazisinden geçecek yol. Bu yolu yapmakta ısrarlı bir de iyi haber; sevgili ODTU'lüler alınmasınlar ama ankara'nın en güzel doğa mekanı Eymir Golü ODTU'lülerin kullanımından alınıp tüm Ankaralıların kullanımına açılacakmış sadece üniversitelerin elindeki yeşil alanlar değil, bence şehirlerin ortasındaki askeriyeye ait yeşil alanlar da kullanıma açılmalı. Sonuna kadar destekliyorum."

satırlarınızı içim acıyarak okudum.

ODTU'ye ilişkin bazı konuları yeterince bilmediğinizi düşünerek size yazmaya karar verdim. ODTU'nün de Eymir'in de ilk yıllardaki resimlerini bulabilirseniz bir bakın. Bulabilirsem ben size yollarım. Her 2 mekan da ODTU'den önce çok az ağacı olan bozkırdı. En başta geçen yıl kaybettiğimiz kurucu Rektörümüz Kurdaş ve sonraki tüm rektörlerin öncülüğünde tüm akademik, idari personel, öğrenciler ve mezunlar bu mekanları ağaçlandırdık. Ben kendi adıma kaç tane ağaç diktiğimin sayısını hatırlamıyorum. Yine geçen sene kaybettiğimiz Ağaç ve bahçelerden sorumlu sevgili Alaaddin Egemen bu mekanları yeşertmeye bir ömür harcadı. Eski Rektör yardımcılarımızdan birisinin ağaç dikerken donan ayağını kaybetme tehlikesi geçirdiğini duymuştum.

Sonunda Ankara'nın en yeşil doğası parçası böyle ortaya çıktı. Emekle, sevgiyle yeşerdi. Belki bilmiyorsunuz ama her iki mekan da Ankaralılarla dolup taşar. Ama kontrollü bir şekilde, yeşillik korumayı ve bakımı da gerektirir. Her sene bir kaç yangınla mücadele edilir, acele yeni ağaçlandırmalar yapılır. Böceklenmeyle mücadele edilir. Buralar Başkentin oksijen depolarıdır. Buralarda yabanı hayat hüküm sürer, tavşanlar, tilkiler yüzlerce çeşit kuşlar, kelebekler, harika doğa çiçekleri...

Ankaralıların Eymir'e giremediği konusu da doğru değil, Başvuranlar kart alarak göle girebilirler ama güzel bir doğayı kirletmemek, buradaki ekositemi bozmamak üzere.Burası hepimizin zenginliğidir ve çocuklarımızın da bozulmamış, korunmuş bir doğa parçasında keyif almaları için hepimiz onu korumalıyız. Tüm ODTU'lüler buna çok özen gösterir bunu Ankaralılar için yaparlar....

ODTU'den geçecek yol konusu da ayrı bir yılan hikayesidir. 10 yıldır başlanıp bitirilmeyen metro hattı sonunda geçen yıl bakanlığa devredildi. Bu arada Sincan-Ankara banliyö treni de durdurulunca Eskişehir yolu diye bilinen yol artık ulaşımı kaldıramaz oldu. Bu hatta ODTU, Hacettepe-Beytepe Bilkent, Başkent üniversiteleri, çok sayıda kamu kurum ve kuruluşları, Hastaneler var. Ve artık bu yolda bir yere gitmemiz çok ama çok zor, ve metro en iyi alternatifken bitirilmiyor. Bu yol genişletileli 10 sene olmamıştı, değil ODTU'den yol geçirmek 3 katlı yolda yapılsa trafiğe hergün eklenen araçlarla trafik Ankara'da bir açmazda. Belediyenin asli görevleri arasında vatandaşlarına şehir içi ulaşımı sağlamak bunu da pek çok gelişmiş ülkede olduğu gibi çağdaş kitle taşıma araçlarına öncelik verecek çözümler üretmektir. Büyük proje ODTU'den yol geçirmek değil bir an önce Metroyu tamamlamaktır.

Ayrıca ODTU yakınlarında Birlik Parkı diye bilinen yüzlerce vatandaşın yararlandığı bir park vardır, çok yakında bu parkın bir bölümünün konut ve iş alışveriş merkezleri yapılması için yök edilmesi söz konusudur. Lütfen değerli Belediye Başkanımıza bu konuyu da sorun.

En kısa zamanda yolunuzu ODTU'ye düşürürseniz size hem ODTU'yü hem Eymir'i, hem de Birlik Parkını gezdirmeyi ve yukarıda yazmaya çalıştığım satırları gözlerinizle görmenizi çok isterim.

Saygılarımla

Prof. Dr. İnci Gökmen
ODTU Kimya Bölümü

malina-x Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön