Beslenme önerileri
Hemen hepimiz çağımızın hastalığı kansere yakalanmamak için neleri tüketmemiz, nelerden uzak durmamız, nasıl yaşamamız gerektiğini biliyoruz. Peki kanser olmuş, kemoterapi gören hastaların nasıl beslenmesi gerektiğinden haberimiz var mı? Uz. Dr. Betül Öztürk’ten kemoterapi süreci beslenmesini ana hatlarıyla öğrendik. İlk kural, kemoterapi sürecinde hastalığın seyrine olumlu olacak bir beslenme tarzı edinmek. Bunun için de onkololoji uzmanından destek alınmalı.
Bağışıklık sistemi güçlensin
Meyan kökü, organik bal, papatya çayı gibi bitkisel besinlerin, tedaviye zararı olmaz. Ihlamur çayı, yeşil çay, günde 2-3 bardak siyah çay içilebilir. Çayınıza bir tatlı kaşığı pekmez veya bal atabilirsiniz. Elma, ayva, limon kabuğu ve böğürtlen yaprağı karışımına parça halinde tarçın ekleyerek çay hazırlamanın da yararı var. Zerdeçal ve
çörek otunu yemeğin üstüne serpin. Kabızlığı önlemek için keten tohumu kullanmakta yarar var. Nar, domates ve havuç suyunu bir bardakta karıştırıp bir damla zeytinyağı ekleyerek her gün içebilirsiniz. Günde 2 kez avuç içi kadar taze badem ve ceviz tüketmekten geri kalmayın. Ancak ısırgan otu veya tohumu gibi ürünlerden uzak durun.
Her renkte meyve-sebze tüketin
Kansere karşı olumlu etki eden sebze ve meyveler, her gün 2 öğünde tüketilmeli. Mesela: Kabuklu elma, armut, muz, ananas, kivi, portakal, çilek, kayısı, limon şeftali, siyah üzüm, brokoli, ıspanak, lahana, soğan, marul, yer elması, karnabahar, sarımsak, havuç, salatalık, domates, kırmızı biber, turp. Bu sebzelerı zeytinyağı ile günlük pişirip günde 5-6 porsiyon yiyebilirsiniz. Mide şikayeti olmayan hastaların salatayı çiğ yemesinde sakınca yok. Sebzeler yenmeden önce 4-5 kaşık elma sirkesi konulmuş suda bekletilmeli. Pişirme sırasında da soğan ve sarımsak çok iyi kıyılmalı.
Uz. Dr. Betül Öztürk
Kanser ile ilgili yanlışlar - Gerçek Gündem