Sorun belli oldu.
Ben öncelikle bana yardımcı olabilmek adına değerli zamanlarını ayıran Sn. acemifüsun ve Sn. drhegeli üyelerimize çok çok teşekkür ediyorum.
Sorunun kaynağına gelince, kış, aşırı şiddetli ve uzun süren yağışlar. Plumerianın bir numaralı düşmanı olarak nitelendiriyorum bundan sonra suyu. Suyu sevmeyen bu bitkiye, ayrıca havuzcuk oluşturup da suyun etrafında göllenmesine sebep olmaktan dolayı benim de hatam büyük. Bütün kış bu havuzcuk içinde biriken yağmur suyu, zaten doymuş olan ve drenajı bulunmayan killi toprak da ayrıca olumsuz bir etken olmuş ve ağacı iyi ki çürütmemiş.
Şimdi çözüme gelince, dikkat edilmesi gereken konu, yumuşayan ve siyahlaşan dalların budanması ki bunu zaten öngörebilmiştim ve aşı macunu ile de kapatmıştım budama yarasını. Kök boğazı kısmına dikkat etmek ve çürümenin bu kısımda oluşmaması için sulama konusunda cimri davranmak. Eğer kök boğazında yumuşama olsaydı, durum ciddiydi. Umarım bundan sonra toparlayacak kendisini.
Bütün yaz boyunca ayda bir kere sulama yeter de artar bile dendi. Hatta hiç sulamasam da ağaç hayatta kalma konusunda sıkıntıya düşmezmiş.
Gövde üzerindeki canker benzeri çatlaklar ise ağacın doğal yapısı dahilinde görülebilen unsurlarmış. Bugün serada açık havada bulunan ve bütün kışı da saksı içinde açık havada geçiren bir frangipani gövdesinde, yine benim ağaçtaki renk değişikliklerinin aynısını gördüm. Bronz-bakır bir renk, bu tamamen yağışların etkisindenmiş. O saksıda drenaj sorunu çekmeyen ağaç bile renk değiştirebiliyorsa, ben ucuz atlattım sanırım.
Plumeria benim gözümü korkutan bir ağaca dönüştü. Kış ayları geri geldiğinde nasıl bir çözüm bulacağım toprak ve drenaj konusunda şimdi de bunu düşünür oldum.
Ağacın durumunu, iyileşme sürecini(umuyorum) zaman içinde paylaşacağım.
Bir nebze de olsa ağaçlarımı kaybetmeyeceğimi öğrendiğim için mutlu oldum.
Çok teşekkür ediyorum, sevgiler.
|