Kendi çapımda siteme yazdığım yazı:
Yaprak güzeli (Coleus) türlerinin çoğu tek gövde halinde ağaç gibi büyüdükten sonra dallanmaya başlar. Bu da onların oldukça uzun bir formda olmalarına yol açıyor. Göz zevki elbette ama ben yapraklarının güzelliğinden dolayı yetiştirdiğimiz bu bitkinin yapraklarıyla öne çıkmasından yanayım, dallı budaklı olmasından değil. Bu yüzden başkalarından çelik ile köklendirdiğim ve büyütmeye başladığım yaprak güzellerime biraz bakım yaptım. Hem böylece yeni yavrular da üretmiş oldum. Kalabalık ve yoğun bir görünümde daha güzel olacaklarına eminim. Elbette iyi bakarsak…
İlk olarak bitkimizi nereden keseceğimize karar vermeliyiz. Alt bölümlerden yeni filizler patlatmış olması bence şart. Yoksa işimizi şansa bırakırız ki bitki yine aynı formda büyüyebilir. Zaten buradaki amacım bitkinin tepe/zirve sayısını arttırmak.
Kırmızı çizgili yerden yaprak güzelimi kesiyorum. Aşağıdaki kesilmiş halinden bitkinin yeni zirve/tepelerini daha iyi görüyoruz.
Kestiğimiz bölümü atmayıp suya koyacağız ve yaklaşık bir hafta kadar sonra köklenmiş haliyle saksıya dikeceğiz. Yalnız köklendirmek için suya koyarken yapraklarının suya değmemesi iyi olur. Bu yüzden alttaki yapraklarını koparıyorum.
Geçtiğimiz hafta aynı uygulamayı yaptığım diğer yaprak güzelimin son hali: