Konu: Arıcılık
View Single Post
Eski 14-04-2012, 21:27   #175
bernacyhn
Ağaç Dostu

bernacyhn's Avatar

Giriş Tarihi: 14-04-2008
Merhabalar, arılarla ilgili o kadar çok başlık var ki sorumu nerede paylaşacağımı bilemedim.

Bu baharda saksılara birçok sebze tohumu ekerek balkonumu güzelleştireyim istedim. Birkaç tane de çiçeğim var. Hem sebzelerimden hem de çiçeklerden tohum alabilmek için acaba arılar gelir de benim bitkilerimi tozlaştırır mı diye düşünüyordum. Kaç senedir şu anki evimde oturuyorum ve orman da burnumuzun dibinde olmasına rağmen doğru düzgün arı görmüşlüğüm yoktur. İşte bu nedenle acaba arı gelir mi? Gelse ne de güzel olur, diye düşünüyordum. Ta ki 4 gün önce bir arının gelip balkonumdaki eski raf deliklerinden birine girip çıktığını görene kadar.

Bu arı, ben balkonda işlenirken sanki 40 yıllık dostummuş gibi hiç rahatsız etmeden ve hiç rahatsız olmadan iki gün boyunca gelip gitti. Sonra girip çıktığı deliğin ağzını açık kahve toprak renginde bir sıvayla kapattığını farkettim. Bu kez bir karış altında aynı hizadaki başka bir deliğe girip çıkmaya başladı. Delikler ufacık olduğu için kafası sığmıyor ve arkasını dönüp giriyordu

Bunlar olurken başka bir arının da balkonda gezindiğini gördüm. Bu ötekinden epey büyük bir arıydı. O da üst raflarda duran kaktüsün etrafında fır dönüyordu. Bir ara ortalıktan kaybolduktan sonra ne yapmış ne etmiş diye kaktüsün saksısını aşağı indirdim. Kaktüsün dibinden köküne doğru inen bir delik olduğunu gördüm. Belli ki bu deliği de büyük arı açmıştı. Saksıyı tekrar yerine koydum. Sonra vazgeçip arkasındaki saksıyla yerini değiştirdim ve arının girdiği delik duvardan tarafa bakacak şekilde saksıyı çevirdim. Bir müddet sonra arı tekrar geldi ve araya sora aynı deliği bulup içine girdi. Bugün ben balkondayken birkaç defa gidip geldiğini gördüm.

Bugün öğleden sonra hava çiselemeye başlayınca sandalyeleri içeri almak için balkona çıktım. Bizim misafirler ne alemde diye bakınırken eski raf deliklerine konuk olan arının alttaki deliği de kapattığını gördüm.

Bu kadar hikayenin ardından sizlere sorum şu? Bu iki arı yuva yapmak için benim balkonumu mu seçti?

Komşularımız duymasınlar gerçi ama şimdilik pek zararlı gibi görünmüyorlar. Ancak ev olarak balkonumu belledilerse ileride bir sıkıntı yaratırlar mı?

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön