Plumeriada Canker hastalığını bilmiyordum. (Diğer ağaçlardaki Canker hastalığını da bilmiyordum

)
Nette, bir forumda bahsedilmiş. Aşağıdaki resim oradan alıntıdır. Çatlaklar sizinkini andırıyor. Ancak etraf dokuda da renk değişikliği de var. Sizin ağacınızda ise yok. Umarım iyiye işarettir.
Elimdeki iki plumeria kitabına da baktım. (Jim Little ve Eggenber'ler'in kitapları) Musallat olan börtü böcekten, yaprakları tutan pas ve küllenmeden, uçları ve dalları tutan mantari hastalıklardan bahsetmişler. Gövdeyi tutan herhangi bir hastalıktan söz etmemişler.
Bundan sonrası sesli düşünmedir....
"
Black Tip olsaydı; küçük resimdeki gibi daha koyu bir renk, ve daha sınırlı bir tutulum beklenirdi. Oysa burada aşağılara doğru bir yayılım var (mavi daire). Yine uç kısımdaki (kırmızı daire) çatlaklar, gövdedekileri andırıyor. Ancak gövdede bir renk değişimi yok, belki de uçtaki çatlaklar daha önceden vardı.
Hawaii'de bile mantari hastalıklar görüldüğüne göre (Kaynak: yukarıdaki kitaplar) etkenin bir tür mantar olması büyük olasılık. Yaygın tutulum, bitki genel direncinin düşüklüğünü akla getiriyor. Yaprak çıkarma başladığında, postasyum ağırlıklı, iz elementler içeren bir gübreleme faydalı olur mu acaba?"